skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Aby uzyskać marynowaną kapustę morską, potrzebujesz świeżej kapusty morskiej, czyli wodorostów. Nie mamy takiej trawy, więc weźmy suszone glony i doprowadzimy je do stanu zwykłego. Liść laurowy i ziele angielskie to przyprawy tradycyjnie stosowane w marynowaniu. Mam ocet jabłkowy, ale możesz użyć zwykłego octu 6-9%.
Krok 2:
Umyj suszoną kapustę morską, zalej gorącą wodą i pozostaw na noc. Pamiętaj, że kapusta znacznie zwiększy swoją objętość,więc weź większe naczynia. Czas moczenia może wynosić od 8 godzin do jednego dnia.
Krok 3:
Do marynaty: 500 ml wody, zagotuj, dodaj sól, ocet i wszystkie przyprawy. W zależności od preferencji możesz dodać ulubione przyprawy: na przykład czosnek, cebulę, koperek.
Krok 4:
Odcedź kapustę i opłucz ją pod bieżącą wodą.
Krok 5:
Dodaj kapustę do wrzącej marynaty i gotuj przez 5-7 minut.
Krok 6:
Ciągle mieszaj kapustę. Następnie spuść wodę i podawaj.
Krok 7:
Podczas serwowania możesz zrobić sałatkę Sachalińską z gotowej kapusty. Dodaj posiekaną cebulę i dopraw olejem słonecznikowym. Korzyści z takiej sałatki są bardzo duże. Smacznego!
taka marynowana kapusta morska może być podawana jako samodzielne danie.
ale najczęściej może być używany jako składnik wielu potraw.
w sałatkach jest najczęstszym zastosowaniem. Stopniowo można go dodawać do winegret i zwykłych sałatek warzywnych.
bardzo popularne są również dania takie jak: ziemniaki z wodorostami, kasza gryczana z wodorostami, ryż z wodorostami.
na chudy stół - ten produkt to prawdziwe znalezisko! Jest nie tylko bardzo smaczny i oryginalny w smaku, ale także doskonale nasyca organizm licznymi witaminami i pierwiastkami śladowymi, co jest szczególnie ważne na czczo.
w końcu kapusta morska jest najbogatszym źródłem jodu! Dlatego w małych ilościach jest zalecany nawet dla dzieci.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Kapusta morska suszona - 476 kcal/100g