marynowana kapusta morska

marynowana kapusta morska to magazyn jodu i witamin! Niezwykle przydatna marynowana kapusta jest źródłem przede wszystkim jodu i wielu przydatnych substancji. W postaci marynowanej taka kapusta jest podawana jako sałatka. Przygotowanie jest bardzo proste!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 22 g
tłuszcze 23 % 16 g
węglowodany 46 % 33 g
353 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Aby uzyskać marynowaną kapustę morską, potrzebujesz świeżej kapusty morskiej, czyli wodorostów. Nie mamy takiej trawy, więc weźmy suszone glony i doprowadzimy je do stanu zwykłego. Liść laurowy i ziele angielskie to przyprawy tradycyjnie stosowane w marynowaniu. Mam ocet jabłkowy, ale możesz użyć zwykłego octu 6-9%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj suszoną kapustę morską, zalej gorącą wodą i pozostaw na noc. Pamiętaj, że kapusta znacznie zwiększy swoją objętość,więc weź większe naczynia. Czas moczenia może wynosić od 8 godzin do jednego dnia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do marynaty: 500 ml wody, zagotuj, dodaj sól, ocet i wszystkie przyprawy. W zależności od preferencji możesz dodać ulubione przyprawy: na przykład czosnek, cebulę, koperek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź kapustę i opłucz ją pod bieżącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kapustę do wrzącej marynaty i gotuj przez 5-7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciągle mieszaj kapustę. Następnie spuść wodę i podawaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas serwowania możesz zrobić sałatkę Sachalińską z gotowej kapusty. Dodaj posiekaną cebulę i dopraw olejem słonecznikowym. Korzyści z takiej sałatki są bardzo duże. Smacznego!

taka marynowana kapusta morska może być podawana jako samodzielne danie.
ale najczęściej może być używany jako składnik wielu potraw.
w sałatkach jest najczęstszym zastosowaniem. Stopniowo można go dodawać do winegret i zwykłych sałatek warzywnych.
bardzo popularne są również dania takie jak: ziemniaki z wodorostami, kasza gryczana z wodorostami, ryż z wodorostami.
na chudy stół - ten produkt to prawdziwe znalezisko! Jest nie tylko bardzo smaczny i oryginalny w smaku, ale także doskonale nasyca organizm licznymi witaminami i pierwiastkami śladowymi, co jest szczególnie ważne na czczo.
w końcu kapusta morska jest najbogatszym źródłem jodu! Dlatego w małych ilościach jest zalecany nawet dla dzieci.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Kapusta morska suszona - 476   kcal/100g

Podobne przepisy