bakłażan marynowany z czosnkiem i ziołami

najszybszy i najłatwiejszy przepis na marynowanie bakłażana! Spodoba się wszystkim! Takie bakłażany są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu. To, jak dla mnie, idealny letni przepis. Nic smażonego, tylko najświeższe, lekko kwaśne, czosnek, garść zieleni... perfecto, ogólnie!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
55 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bakłażana marynowanego z czosnkiem i ziołami? Zagotuj wodę. Obrać bakłażana i pokroić w dużą kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól, cukier i ocet do wrzącej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj bakłażana do powstałej marynaty, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym procesie wymieszaj kilka razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe bakłażany wrzuć do durszlaka i ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj warzywa do bakłażana i zetrzyj czosnek (możesz posiekać czosnek lub przepuścić przez prasę).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj olej i wymieszaj. Możesz trochę zaparzyć, dodać czarny pieprz i przyprawy do smaku.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy