skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować marynowane jabłka na zimę, weź mocne jabłka, lepiej nie Duże, bardzo małe można marynować w całości, te. co jest większe-pokrój na połówki lub ćwiartki. Głównym warunkiem jest wybór twardej odmiany jabłek, aby nie rozpadły się podczas blanszowania. Dobrze nadają się odmiany zielonych jabłek typu "Siódemka", wziąłem kilka kwaśnych jabłek z Krasnodaru z nowej uprawy, odmiana nie została wskazana.
Krok 2:
Jabłka można marynować octem lub kwasem cytrynowym. Wybierz też przyprawy, które lubisz, tym razem wziąłem cynamon i goździki - są bardzo dobre w marynacie, a także niemongo lavrushki, weź również sól według własnego uznania. Moje jabłka są małe, ale dużo nie zmieści się w całym słoiku, więc pokroiłem je na połówki, usunąłem łodygi i strąki nasion.
Krok 3:
Następnie zagotowałem wodę i lekko przegotowałem połówki jabłek we wrzącej wodzie-2-3 minuty. Wrzuciłem jabłka do durszlaka.
Krok 4:
Słoiki należy wysterylizować, zagotować pokrywki. Napełnij sterylne słoiki jabłkami, umieszczając goździki i kawałek lavrushki zgodnie z życzeniem.
Krok 5:
Zalej wrzącą wodą przez 5 minut i przykryj. Następnie spuść wodę z powrotem do rondla. Możesz wykonać tę procedurę ponownie, czasami używam jednej zatoki-w zależności od stanu produktów.
Krok 6:
Gdy jabłka są wypełnione, dodaj cukier, sól, cynamon do rondla.
Krok 7:
Odcedź słoiki do rondla i zagotuj, dodaj ocet, pozwól piance osiąść i poczekaj, aż przestanie się wiercić, marynata jest gotowa.
Krok 8:
Wlej wrzącą marynatę do jabłek w słoikach i odwróć słoiki do góry nogami. Owinąć futrem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
oferuję prosty przepis na marynowane jabłka na zimę. W bardziej delikatnej wersji użyj kwasu cytrynowego zamiast kwasu octowego-proporcje są mniej więcej takie same: 1 litr marynaty to 1 łyżeczka cytryny. Pamiętaj, aby spróbować marynaty, biorąc pod uwagę, że jabłka wchłoną część jej mocy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g