marynowane jabłka na zimę

Spróbuj pysznych marynowanych jabłek! Marynowane jabłka na zimę to świetna przekąska i dodatek do ulubionych dań mięsnych, zwłaszcza pieczonych lub grillowanych, a także kurczaka lub innego drobiu.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
32 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować marynowane jabłka na zimę, weź mocne jabłka, lepiej nie Duże, bardzo małe można marynować w całości, te. co jest większe-pokrój na połówki lub ćwiartki. Głównym warunkiem jest wybór twardej odmiany jabłek, aby nie rozpadły się podczas blanszowania. Dobrze nadają się odmiany zielonych jabłek typu "Siódemka", wziąłem kilka kwaśnych jabłek z Krasnodaru z nowej uprawy, odmiana nie została wskazana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka można marynować octem lub kwasem cytrynowym. Wybierz też przyprawy, które lubisz, tym razem wziąłem cynamon i goździki - są bardzo dobre w marynacie, a także niemongo lavrushki, weź również sól według własnego uznania. Moje jabłka są małe, ale dużo nie zmieści się w całym słoiku, więc pokroiłem je na połówki, usunąłem łodygi i strąki nasion.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zagotowałem wodę i lekko przegotowałem połówki jabłek we wrzącej wodzie-2-3 minuty. Wrzuciłem jabłka do durszlaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Słoiki należy wysterylizować, zagotować pokrywki. Napełnij sterylne słoiki jabłkami, umieszczając goździki i kawałek lavrushki zgodnie z życzeniem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalej wrzącą wodą przez 5 minut i przykryj. Następnie spuść wodę z powrotem do rondla. Możesz wykonać tę procedurę ponownie, czasami używam jednej zatoki-w zależności od stanu produktów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy jabłka są wypełnione, dodaj cukier, sól, cynamon do rondla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź słoiki do rondla i zagotuj, dodaj ocet, pozwól piance osiąść i poczekaj, aż przestanie się wiercić, marynata jest gotowa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wrzącą marynatę do jabłek w słoikach i odwróć słoiki do góry nogami. Owinąć futrem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

oferuję prosty przepis na marynowane jabłka na zimę. W bardziej delikatnej wersji użyj kwasu cytrynowego zamiast kwasu octowego-proporcje są mniej więcej takie same: 1 litr marynaty to 1 łyżeczka cytryny. Pamiętaj, aby spróbować marynaty, biorąc pod uwagę, że jabłka wchłoną część jej mocy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy