słodki marynowany łosoś

pikantny aromat i zawrotny smak w jednej rybie. Kto by się kłócił, że łosoś nie jest jednym z najbardziej wyrafinowanych dań na każdym stole? Zwłaszcza w kuchni szwedzkiej! Według Szwedzkich przepisów kulinarnych łososia można gotować na różne sposoby. Ale jaki to pyszny lekko solony! Smakosze organizują nawet pod koniec lata ucztę degustacji świeżych ambasadorów. To jedzenie, uroczyście wyjmowane przez nich z beczek i puszek, towarzyszy eleganckiemu zapachowi. Tak więc dzisiaj rozpieszczamy domowe "święto żołądka" związane z darami morza. Przygotowanie 6 porcji słodkiego marynowanego łososia zajmie pół godziny, a marynowanie zajmie nam 2 dni.
DymitrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 71 % 17 g
116 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 D 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dwa do trzech dni" gotuje " naszą rybę pikantną i słodką marynatą octową. Pokrój łososia na talerze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki lub zetrzyj na grubej tarce, pokrój cebulę w pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystkie składniki są przygotowane. W gorącej wodzie z mydłem umyj kilka półlitrowych słoików o pojemności. Piętnaście minut sterylizujemy je w piekarniku, podgrzewając do 140 gramów. Chociaż każda gospodyni sterylizuje słoik na swój sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj marynatę z tych produktów. Włóż cukier, ocet i pieprz do jakiejś miski, powiedzmy, do rondla. Podgrzej to wszystko 200 ml wody na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadź ten roztwór do wrzenia i gotuj przez minutę. Następnie schłodzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Słoiki już ostygły, a w nich warstwami położymy ugotowanego łososia,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekana marchewka i cebula,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie - liść laurowy z zimnym octem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Szczelnie zamknij patelnię pokrywką i włóż do lodówki na trzy dni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy łosoś zostanie marynowany, podawaj go lepiej na chlebie żytnim z zieloną sałatą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy