skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować pomidory koktajlowe z octem w słoiku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz pomidory elastyczne, gęste i bez widocznych uszkodzeń. Dobrze umyj parasole koperkowe, obierz czosnek i spłucz razem z liściem laurowym w zimnej wodzie.
Krok 2:
Usuń szypułki z pomidorów.
Krok 3:
Dokładnie umyj pomidory koktajlowe i spłucz pod bieżącą zimną wodą(czuję się komfortowo z durszlakiem).
Krok 4:
Umyj słoiki i pokrywki sodą, sterylizuj w dowolny sposób. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub w łaźni wodnej.
Krok 5:
Gdy słoiki są gorące, połóż liść laurowy na dnie każdego z nich, parasol koperkowy i dwa ząbki czosnku.
Krok 6:
Umieść pomidory w słoikach do góry.
Krok 7:
Wlać wrzącą wodę, wlać delikatnie, aby słoiki nie pękły.
Krok 8:
Pozostaw w ten sposób na 10 minut.
Krok 9:
Przykryj słoik pokrywką i spuść płyn do małego rondla(z tej wody ugotujemy solankę).
Krok 10:
Dodaj sól i cukier, podpal garnek i gotuj solankę przez około pięć minut. Wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Krok 11:
Napełnij pomidory solanką, przykryj słoiki pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami i owiń go ciepłym kocem. Po całkowitym ostygnięciu wyjmij marynowane pomidory do piwnicy lub lodówki na dolnej półce w celu długotrwałego przechowywania.
aby pomidory nie pękały i nie zepsuły wyglądu przedmiotu obrabianego, zaleca się przebicie ich w miejscach, w których łodyga była przymocowana wykałaczką przed gotowaniem. Ta metoda nie zawsze mi pomaga, a pomidory czasami pękają. Zależy to w dużej mierze od tego, jak gęsta i gruba jest skórka pomidora. Ale nawet popękane pomidory nie są gorsze do smaku.
do przygotowania solanki najlepiej użyć wody ze studni, źródła lub wody butelkowanej, ponieważ woda z kranu może nadać pomidorom i solance charakterystyczny smak.
z podanej liczby komponentów wyszły mi dwa małe słoiki (ogólnie około 900-1000 GR.)
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g