marynowane pomidory koktajlowe na zimę w słoiku

bardzo smaczne i aromatyczne marynowane pomidory! Taki przedmiot ozdobi każdą ucztę lub rodzinny obiad, doskonale uzupełni dania mięsne i ziemniaczane. Ilość cukru do solanki można nieznacznie zwiększyć według własnych upodobań.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
21 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować pomidory koktajlowe z octem w słoiku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz pomidory elastyczne, gęste i bez widocznych uszkodzeń. Dobrze umyj parasole koperkowe, obierz czosnek i spłucz razem z liściem laurowym w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń szypułki z pomidorów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj pomidory koktajlowe i spłucz pod bieżącą zimną wodą(czuję się komfortowo z durszlakiem).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj słoiki i pokrywki sodą, sterylizuj w dowolny sposób. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub w łaźni wodnej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy słoiki są gorące, połóż liść laurowy na dnie każdego z nich, parasol koperkowy i dwa ząbki czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść pomidory w słoikach do góry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać wrzącą wodę, wlać delikatnie, aby słoiki nie pękły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw w ten sposób na 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj słoik pokrywką i spuść płyn do małego rondla(z tej wody ugotujemy solankę).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sól i cukier, podpal garnek i gotuj solankę przez około pięć minut. Wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij pomidory solanką, przykryj słoiki pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami i owiń go ciepłym kocem. Po całkowitym ostygnięciu wyjmij marynowane pomidory do piwnicy lub lodówki na dolnej półce w celu długotrwałego przechowywania.

aby pomidory nie pękały i nie zepsuły wyglądu przedmiotu obrabianego, zaleca się przebicie ich w miejscach, w których łodyga była przymocowana wykałaczką przed gotowaniem. Ta metoda nie zawsze mi pomaga, a pomidory czasami pękają. Zależy to w dużej mierze od tego, jak gęsta i gruba jest skórka pomidora. Ale nawet popękane pomidory nie są gorsze do smaku.

do przygotowania solanki najlepiej użyć wody ze studni, źródła lub wody butelkowanej, ponieważ woda z kranu może nadać pomidorom i solance charakterystyczny smak.

z podanej liczby komponentów wyszły mi dwa małe słoiki (ogólnie około 900-1000 GR.)
smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy