marynowany czosnek na zimę bez octu

pikantna przekąska na przyjazne spotkania! Marynowany czosnek na zimę bez octu okazuje się smaczny, pachnący i chrupiący. A ze względu na brak ostrego kwasu jest również delikatny, delikatny. Świetny dodatek do każdego stołu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 14-20 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 20 g
93 kcal
IG: 85 / 0 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować czosnek bez octu? Przygotuj wskazane składniki. Wybierz cały czosnek, średniej wielkości. Lepiej, żeby był bez uszkodzeń-ważny jest również wygląd przekąski. Przyprawy do marynaty można urozmaicić według własnych upodobań. Z kopru potrzebujesz tylko łodyg, możesz wziąć suszony koperek. Woda jest gorąca. Ilość czosnku i marynaty jest przeznaczona na słoik o pojemności 0,5 litra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel odpowiednią ilość czosnku na ząbki bez obierania ich z osłonki. Złóż ząbki czosnku do głębokiej miski i zalej gorącą wodą, aby był całkowicie w wodzie. Pozostaw czosnek w wodzie na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie odcedź, obierz ząbki czosnku, spłucz wodą i osusz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej gorącą wodę do rondla, dodaj wskazane przyprawy: sól, cukier, ziarna kolendry, goździki, nasiona gorczycy, liście laurowe, paprykę i posiekane łodygi koperku. Doprowadź marynatę do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kwas cytrynowy do wrzącej marynaty, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Mieszaj, aż kryształy kwasu się rozpuszczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wstępnie wysterylizowane słoiki (można to zrobić w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub na parze) ułóż obrane ząbki czosnku. Zalej czosnek marynatą, aby całkowicie go przykrył. Zamknij słoiki czosnku sterylizowanymi pokrywkami, zawiń je na ciepło i odwróć. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby czosnek był dobrze marynowany, lepiej pozostawić go na 5-7 dni. Gotowy marynowany czosnek podawaj jako przekąskę do dań ziemniaczanych, mięsa.

taka przekąska nie jest szybka, ale to taki niezwykły kęs, który możesz zaskoczyć swoich gości. Czosnek sam w sobie jest pachnącym produktem, aw połączeniu z marynatą okazuje się również bardzo smaczny. Spróbuj ugotować marynowany czosnek bez octu, a może stanie się twoją ulubioną przekąską.

aby dżem nie był kwaśny, a słoik z ogórkami nie eksplodował, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy