skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować czosnek bez octu? Przygotuj wskazane składniki. Wybierz cały czosnek, średniej wielkości. Lepiej, żeby był bez uszkodzeń-ważny jest również wygląd przekąski. Przyprawy do marynaty można urozmaicić według własnych upodobań. Z kopru potrzebujesz tylko łodyg, możesz wziąć suszony koperek. Woda jest gorąca. Ilość czosnku i marynaty jest przeznaczona na słoik o pojemności 0,5 litra.
Krok 2:
Podziel odpowiednią ilość czosnku na ząbki bez obierania ich z osłonki. Złóż ząbki czosnku do głębokiej miski i zalej gorącą wodą, aby był całkowicie w wodzie. Pozostaw czosnek w wodzie na 30 minut.
Krok 3:
Następnie odcedź, obierz ząbki czosnku, spłucz wodą i osusz.
Krok 4:
Wlej gorącą wodę do rondla, dodaj wskazane przyprawy: sól, cukier, ziarna kolendry, goździki, nasiona gorczycy, liście laurowe, paprykę i posiekane łodygi koperku. Doprowadź marynatę do wrzenia.
Krok 5:
Dodaj kwas cytrynowy do wrzącej marynaty, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Mieszaj, aż kryształy kwasu się rozpuszczą.
Krok 6:
Wstępnie wysterylizowane słoiki (można to zrobić w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub na parze) ułóż obrane ząbki czosnku. Zalej czosnek marynatą, aby całkowicie go przykrył. Zamknij słoiki czosnku sterylizowanymi pokrywkami, zawiń je na ciepło i odwróć. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 7:
Aby czosnek był dobrze marynowany, lepiej pozostawić go na 5-7 dni. Gotowy marynowany czosnek podawaj jako przekąskę do dań ziemniaczanych, mięsa.
taka przekąska nie jest szybka, ale to taki niezwykły kęs, który możesz zaskoczyć swoich gości. Czosnek sam w sobie jest pachnącym produktem, aw połączeniu z marynatą okazuje się również bardzo smaczny. Spróbuj ugotować marynowany czosnek bez octu, a może stanie się twoją ulubioną przekąską.
aby dżem nie był kwaśny, a słoik z ogórkami nie eksplodował, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g