skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować karpia? Na początek przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Na początek przygotuj marynatę, od której, nawiasem mówiąc, zależy smak gotowej ryby. Wlej wodę do osobnego rondla. Dodaj cukier granulowany i sól. Dodaj nasiona kolendry, mieszankę papryki i liść laurowy. Wyślij na dużym ogniu i zagotuj. Dobrze wymieszaj, aby rozpuścić cukier i sól. Wyłącz ogień i wlej ocet stołowy. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3:
Teraz zajmij się rybami. Może to być świeża lub mrożona tusza. W ostatniej wersji wyjmij karpia z zamrażarki i przenieś do działu lodówki. Pozostaw do całkowitego rozmrożenia. Oddziel filety od kości grzbietowej. Jeśli tusza jest świeża, obierz łuski. Odetnij wszystkie płetwy. Usuń głowę i wnętrzności. Dobrze spłucz.
Krok 4:
Pokrój filety na cienkie plasterki. Ponownie dobrze spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 5:
Zanurz karpia w schłodzonej marynacie. Na wierzchu Ustaw mały płaski talerz o mniejszej średnicy, aby wszystkie kawałki ryby były w marynacie. Możesz zainstalować mały ciężar na talerzu. Przykryj i wyślij do marynowania w lodówce na 10-12 godzin.
Krok 6:
Dobrze opłucz koperek i osusz serwetką. Możesz wziąć pietruszkę lub inne warzywa. Obraną i umytą cebulę pokroić w cienkie półpierścienie.
Krok 7:
Wybierz odpowiedni pojemnik do marynowania ryb. Mam to plastikowe wiadro z pokrywką. Możesz wziąć szklany słoik. Ułóż karpia, krążki cebuli i koperek warstwami aż do góry. Ubij trochę, aby ryba przylegała do siebie.
Krok 8:
Wlej bezzapachowy olej roślinny, aby wszystkie ryby znajdowały się pod warstwą oleju. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie możesz rozpocząć degustację. Marynowany karp jest gotowy. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień.
Krok 9:
Smacznego!
zioła i cebula nie mogą być używane w przepisie, ale przechowywane w lodówce z olejem roślinnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Karp pieczony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g