Karp marynowany

pyszna przekąska rybna z przyprawami! Marynowany karp to pyszny dodatek do gotowanych ziemniaków i kufla zimnego piwa. Ryby można podawać jako niezależną przekąskę lub na kanapkach. Okazuje się bardzo delikatny, umiarkowanie słony i dość smaczny.
SvetlayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 57 % 12 g
węglowodany 19 % 4 g
141 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować karpia? Na początek przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek przygotuj marynatę, od której, nawiasem mówiąc, zależy smak gotowej ryby. Wlej wodę do osobnego rondla. Dodaj cukier granulowany i sól. Dodaj nasiona kolendry, mieszankę papryki i liść laurowy. Wyślij na dużym ogniu i zagotuj. Dobrze wymieszaj, aby rozpuścić cukier i sól. Wyłącz ogień i wlej ocet stołowy. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zajmij się rybami. Może to być świeża lub mrożona tusza. W ostatniej wersji wyjmij karpia z zamrażarki i przenieś do działu lodówki. Pozostaw do całkowitego rozmrożenia. Oddziel filety od kości grzbietowej. Jeśli tusza jest świeża, obierz łuski. Odetnij wszystkie płetwy. Usuń głowę i wnętrzności. Dobrze spłucz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filety na cienkie plasterki. Ponownie dobrze spłucz pod bieżącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz karpia w schłodzonej marynacie. Na wierzchu Ustaw mały płaski talerz o mniejszej średnicy, aby wszystkie kawałki ryby były w marynacie. Możesz zainstalować mały ciężar na talerzu. Przykryj i wyślij do marynowania w lodówce na 10-12 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze opłucz koperek i osusz serwetką. Możesz wziąć pietruszkę lub inne warzywa. Obraną i umytą cebulę pokroić w cienkie półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wybierz odpowiedni pojemnik do marynowania ryb. Mam to plastikowe wiadro z pokrywką. Możesz wziąć szklany słoik. Ułóż karpia, krążki cebuli i koperek warstwami aż do góry. Ubij trochę, aby ryba przylegała do siebie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej bezzapachowy olej roślinny, aby wszystkie ryby znajdowały się pod warstwą oleju. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie możesz rozpocząć degustację. Marynowany karp jest gotowy. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

zioła i cebula nie mogą być używane w przepisie, ale przechowywane w lodówce z olejem roślinnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy