skład / składniki
metoda gotowania
istnieje kilka przepisów na przygotowanie papryki chili na zimę. Wybrałem dla siebie tę metodę gotowania, ponieważ jest niezwykle prosta i nie zajmuje dużo czasu na przygotowanie.
wszystkie składniki podaje się na trzylitrowy słoik.
paprykę należy dokładnie spłukać i odciąć ogony.
w suchych, czystych słoikach wkładamy chili, koperek, liść chrzanu, czosnek.
osobno przygotuj marynatę z mieszanki soli i cukru w wodzie.
gdy marynata się zagotuje, wlej do niej słoiki, przykryj pokrywkami i pozostaw na piętnaście minut.
następnie spuść wodę ze słoika z powrotem do garnka i gotuj przez pięć minut. Następnie dodaj esencję octu i wlej powstałą mieszaninę do naszego słoika.
gotowe słoiki należy natychmiast zwinąć na pokrywkach.
przechowuj powstałe półfabrykaty papryki chili na zimę w chłodnym miejscu.
jeśli opcja przygotowania trzylitrowego słoika nie jest dla ciebie odpowiednia, możesz podzielić niezbędne składniki na części zgodnie z objętością i liczbą słoików.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g