skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować marynowane słodkie pomidory z ziela angielskiego i czosnku, potrzebujesz małych dojrzałych pomidorów, granulowanego cukru, soli, ząbków czosnku, liści laurowych, ziele angielskie, octu. Potrzebna będzie również pewna ilość wody.
Krok 2:
Liczba tych produktów jest obliczana na jeden litrowy słoik. Dokładnie spłucz szklany słoik sodą, zalej wrzącą wodą, w tym szyjką. Na dnie umieść obrany ząbek czosnku, liść laurowy i groszek ziele angielskie.
Krok 3:
Napełnij słoik dokładnie umytymi pomidorami. Owoce najlepiej wziąć mały rozmiar, aby jak najściślej wypełnić słoik. W łodydze każdego pomidora można nakłuć wykałaczką, aby owoce nie pękły.
Krok 4:
Stopniowo zalej pomidory w słoiku wrzącą wodą, przykryj sterylną pokrywką i odstaw na 10-15 minut, aby pomidory się rozgrzały.
Krok 5:
Odcedź pomidory na patelnię za pomocą specjalnej pokrywki z otworami. Dodaj cukier granulowany, sól i ocet do wody. Doprowadź do wrzenia i ponownie zalej pomidory wrzącą marynatą. Zamknij sterylną pokrywką i szczelnie zamknij.
Krok 6:
Odwróć hermetycznie skręcony słoik z pomidorami, zawiń w coś ciepłego, koc, koc lub wełniany szalik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w tej formie.
aby znacznie wzbogacić gamę smaków i urozmaicić ten przepis, dodaj pikantne zioła do swojego gustu, umieszczając je na dnie słoika. Możesz użyć plasterków słodkiej papryki, plasterków cebuli, zgrabnych krążków marchwi jako dodatkowych składników.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g