marynowana czerwona kapusta

marynowana kapusta to wszechstronne danie o niesamowitym smaku!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 24 g
103 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 50 min
generalnie wolę marynowanie od solenia. Gotowanie w ten sposób okazuje się, według mojego osobistego gustu, lepsze. Znam wiele przepisów kulinarnych na marynowane warzywa, ale jednym z najbardziej lubianych jest marynowana czerwona kapusta. Dzielę się z wami sposobem jej przygotowania. Zaczynamy od oczyszczenia główki kapusty z górnych liści, drobno posiekanej i soli do smaku.
Zostawiamy go w tej formie na 2 godziny do soli. Po tym czasie przygotowaną kapustę szczelnie układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach. Do każdego słoika nie zapomnimy włożyć goździków, czarnego pieprzu, liści laurowych i kawałków cynamonu oraz liści laurowych.
teraz przygotowujemy marynatę. Aby to zrobić, wymieszaj 400 ml. wody z cukrem octem i solą według własnych upodobań i podgrzej, ale nie gotuj. Następnie wlej kapustę gorącą marynatą na Ramiona. Teraz szczelnie zamknij słoiki i sterylizuj je przez 30 minut. Gdy zawartość słoików ostygnie, można ją spożywać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy