marynowana czerwona kapusta
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
generalnie wolę marynowanie od solenia. Gotowanie w ten sposób okazuje się, według mojego osobistego gustu, lepsze. Znam wiele przepisów kulinarnych na marynowane warzywa, ale jednym z najbardziej lubianych jest marynowana czerwona kapusta. Dzielę się z wami sposobem jej przygotowania. Zaczynamy od oczyszczenia główki kapusty z górnych liści, drobno posiekanej i soli do smaku.
Zostawiamy go w tej formie na 2 godziny do soli. Po tym czasie przygotowaną kapustę szczelnie układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach. Do każdego słoika nie zapomnimy włożyć goździków, czarnego pieprzu, liści laurowych i kawałków cynamonu oraz liści laurowych.
teraz przygotowujemy marynatę. Aby to zrobić, wymieszaj 400 ml. wody z cukrem octem i solą według własnych upodobań i podgrzej, ale nie gotuj. Następnie wlej kapustę gorącą marynatą na Ramiona. Teraz szczelnie zamknij słoiki i sterylizuj je przez 30 minut. Gdy zawartość słoików ostygnie, można ją spożywać.
Zostawiamy go w tej formie na 2 godziny do soli. Po tym czasie przygotowaną kapustę szczelnie układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach. Do każdego słoika nie zapomnimy włożyć goździków, czarnego pieprzu, liści laurowych i kawałków cynamonu oraz liści laurowych.
teraz przygotowujemy marynatę. Aby to zrobić, wymieszaj 400 ml. wody z cukrem octem i solą według własnych upodobań i podgrzej, ale nie gotuj. Następnie wlej kapustę gorącą marynatą na Ramiona. Teraz szczelnie zamknij słoiki i sterylizuj je przez 30 minut. Gdy zawartość słoików ostygnie, można ją spożywać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g