skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ogórków zimowego króla? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Do takiej sałatki nie trzeba używać młodych i pięknych ogórków. Ponieważ ogórki są kruszone, możesz wziąć ogórki o niezbyt reprezentacyjnym wyglądzie, które na przykład nie nadają się do konserwacji w całości.
Krok 2:
Dokładnie umyj ogórki, przenieś do głębokiego pojemnika, zalej zimną wodą i pozostaw na 2 godziny. W tym czasie zmień wodę przynajmniej raz, zalewając warzywa świeżą zimną wodą. Dzięki temu ogórki w przygotowaniu będą chrupiące i smaczne.
Krok 3:
Gdy ogórki są mokre, sterylizuj słoiki o pożądanej objętości. Umyj słoiki roztworem sody, umyj pokrywki i zagotuj. Sterylizuj słoiki w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej w jeden ze znanych i wygodnych sposobów. Dla mnie najlepszym sposobem jest sterylizacja w piekarniku. Umieść słoiki mokre na grillu szyjką w dół, włącz piekarnik na 150 stopni, pozostaw słoiki o pojemności litra na 15 minut.
Krok 4:
Spuść wodę z ogórków. Opłucz ogórki jeszcze raz. Pokrój ogórki w kółka o grubości nie większej niż 0,5 centymetra. Jeśli ogórki są duże, możesz pokroić plasterki na kolejne połówki.
Krok 5:
Obierz i pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 6:
Umyj świeże koperek, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem.
Krok 7:
Przenieś ogórki, cebulę i koperek do głębokiego pojemnika z nieutleniającego materiału, dodaj cukier, sól, pieprz, wlej olej roślinny i ocet. Dobrze wymieszaj. Przykryj pojemnik pokrywką i pozostaw w chłodnym miejscu na 12 godzin.
Krok 8:
Następnie ułóż sałatkę w wysterylizowanych słoikach, zwiń je. Przechowuj taką sałatkę w chłodnym miejscu do zimy. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g