Sałatka z ogórków zimowy król na zimę

niezwykle smaczne, proste, soczyste, bez sterylizacji! Ta sałatka z ogórków na zimę nie bez powodu została nazwana zimowym królem. Na stole ta przekąska przyciąga uwagę wszystkich i zawsze jest spożywana jako pierwsza - pomimo swojej prostoty. Tylko 4 składniki, nie licząc przypraw, ale okazuje się, że to objadanie się!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 38 % 5 g
86 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ogórków zimowego króla? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Do takiej sałatki nie trzeba używać młodych i pięknych ogórków. Ponieważ ogórki są kruszone, możesz wziąć ogórki o niezbyt reprezentacyjnym wyglądzie, które na przykład nie nadają się do konserwacji w całości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj ogórki, przenieś do głębokiego pojemnika, zalej zimną wodą i pozostaw na 2 godziny. W tym czasie zmień wodę przynajmniej raz, zalewając warzywa świeżą zimną wodą. Dzięki temu ogórki w przygotowaniu będą chrupiące i smaczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ogórki są mokre, sterylizuj słoiki o pożądanej objętości. Umyj słoiki roztworem sody, umyj pokrywki i zagotuj. Sterylizuj słoiki w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej w jeden ze znanych i wygodnych sposobów. Dla mnie najlepszym sposobem jest sterylizacja w piekarniku. Umieść słoiki mokre na grillu szyjką w dół, włącz piekarnik na 150 stopni, pozostaw słoiki o pojemności litra na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść wodę z ogórków. Opłucz ogórki jeszcze raz. Pokrój ogórki w kółka o grubości nie większej niż 0,5 centymetra. Jeśli ogórki są duże, możesz pokroić plasterki na kolejne połówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i pokrój cebulę w półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj świeże koperek, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ogórki, cebulę i koperek do głębokiego pojemnika z nieutleniającego materiału, dodaj cukier, sól, pieprz, wlej olej roślinny i ocet. Dobrze wymieszaj. Przykryj pojemnik pokrywką i pozostaw w chłodnym miejscu na 12 godzin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż sałatkę w wysterylizowanych słoikach, zwiń je. Przechowuj taką sałatkę w chłodnym miejscu do zimy. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy