marynowane porzeczki

marynuj porzeczki i zawsze będziesz mieć mnóstwo witamin!
tusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 34 g
132 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

porzeczka od dawna uważana jest za dobry środek przeciwgorączkowy i zawiera substancje wzmacniające odporność. Dlatego jest zbierany na zimę w wielu krajach, na bazie porzeczek istnieje wiele przepisów kulinarnych. Aby przygotować marynatę porzeczkową, musisz dodać cukier, goździki, ziele angielskie i liść laurowy do przegotowanej wody. Doprowadzić do wrzenia, schłodzić i wymieszać z octem. Czerwone lub czarne porzeczki są oddzielone od gałęzi. Następnie są dokładnie myte i wkładane do szklanych słoików. Następnie wstępnie przygotowaną lekko schłodzoną marynatę wlewa się i umieszcza na papierze lub na kilku warstwach gazy, najlepiej w głębokim naczyniu. Wlać wodę po brzegi słoika i wysterylizować. W zależności od objętości puszek trzymaj je w wodzie na różne sposoby , litrowe puszki-10-15 minut, a trzylitrowe powinny - 25-30 minut. Następnie banki są zwijane i przenoszone w zimne miejsce. Marynowane porzeczki są spożywane jako składnik różnych sałatek coleslaw i mogą być podawane jako dodatek do posiłku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy