skład / składniki
metoda gotowania
porzeczka od dawna uważana jest za dobry środek przeciwgorączkowy i zawiera substancje wzmacniające odporność. Dlatego jest zbierany na zimę w wielu krajach, na bazie porzeczek istnieje wiele przepisów kulinarnych. Aby przygotować marynatę porzeczkową, musisz dodać cukier, goździki, ziele angielskie i liść laurowy do przegotowanej wody. Doprowadzić do wrzenia, schłodzić i wymieszać z octem. Czerwone lub czarne porzeczki są oddzielone od gałęzi. Następnie są dokładnie myte i wkładane do szklanych słoików. Następnie wstępnie przygotowaną lekko schłodzoną marynatę wlewa się i umieszcza na papierze lub na kilku warstwach gazy, najlepiej w głębokim naczyniu. Wlać wodę po brzegi słoika i wysterylizować. W zależności od objętości puszek trzymaj je w wodzie na różne sposoby , litrowe puszki-10-15 minut, a trzylitrowe powinny - 25-30 minut. Następnie banki są zwijane i przenoszone w zimne miejsce. Marynowane porzeczki są spożywane jako składnik różnych sałatek coleslaw i mogą być podawane jako dodatek do posiłku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g