makrela marynowana szybko w solance w 3 godziny

ekspresowe marynowanie! 3 godziny-i pyszne ryby są gotowe! Makrela marynowana szybko w solance jest lekko solona, bez pikantnych aromatów. Kto to lubi-przepis dla Ciebie!
MarishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 7 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 7 % 1 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko marynować makrelę w solance? Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj roztwór soli. Aby to zrobić, weź słoik lub litrowy kubek. Wlej 0,5 nie gotowanej wody (możesz z kranu lub przefiltrowanej temperatury pokojowej). Wymieszaj w nim 3 łyżki.l sól, pełna. Sprawdzamy roztwór pod kątem siły. Aby to zrobić, weź dobrze umyte surowe jajko kurze i zanurz je w roztworze. Jajko powinno unosić się na powierzchni wody i wystawać z okrągłym D1, 5 cm, jeśli jajko jest pochylone na boki-dodaj wodę, aż zostanie całkowicie wyrównane

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryby należy najpierw lekko rozmrozić. Niecałkowicie rozmrożona makrela jest cięta na piękniejsze, równe kawałki. Wnętrzności są również łatwiejsze do usunięcia wraz z czarnym filmem, który nadaje rybom gorycz. Pokrój rybę na kawałki 1,5 - 2 cm, bez rozrywania brzucha. Ostrożnie usuń wszystkie wnętrze i folię z każdego kawałka. Jeśli kroisz rozmrożoną rybę, opłucz każdy kawałek pod bieżącą wodą, oczyszczając z krwi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij rybę roztworem soli. Przykryj pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na dokładnie 2 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie spuść wodę. Obierz i pokrój cebulę na półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bierzemy dowolny odpowiedni pojemnik, na dnie którego kładziemy trochę posiekanej cebuli. Połóż na nim warstwę ryby, cebulę ponownie na wierzchu. Wlej 1 łyżkę. l olej roślinny i 1 łyżka.l ocet. Możesz wziąć mniej octu, po prostu spryskać. Połóż drugą warstwę ryby, cebuli, oleju i octu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zamknij pokrywkę i włóż do lodówki na 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po godzinie ryba jest gotowa.

znajomy, który nauczył mnie marynować makrele w ten sposób, mówi, że taka ryba może być przechowywana w lodówce do 2 tygodni. Nie sprawdzałam. U nas szybko się zjada. Kiedy jest dostępny, nie chcesz niczego innego. Myślę, że nie powinieneś go przygotowywać na przyszłość. Przygotowanie jest łatwe, szybkie. I ogólnie nie ma problemów z mrożoną makrelą w sklepach. Gotuj, przynajmniej codziennie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy