skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak szybko marynować makrelę w solance? Produkty do gotowania.
Krok 2:
Najpierw przygotuj roztwór soli. Aby to zrobić, weź słoik lub litrowy kubek. Wlej 0,5 nie gotowanej wody (możesz z kranu lub przefiltrowanej temperatury pokojowej). Wymieszaj w nim 3 łyżki.l sól, pełna. Sprawdzamy roztwór pod kątem siły. Aby to zrobić, weź dobrze umyte surowe jajko kurze i zanurz je w roztworze. Jajko powinno unosić się na powierzchni wody i wystawać z okrągłym D1, 5 cm, jeśli jajko jest pochylone na boki-dodaj wodę, aż zostanie całkowicie wyrównane
Krok 3:
Ryby należy najpierw lekko rozmrozić. Niecałkowicie rozmrożona makrela jest cięta na piękniejsze, równe kawałki. Wnętrzności są również łatwiejsze do usunięcia wraz z czarnym filmem, który nadaje rybom gorycz. Pokrój rybę na kawałki 1,5 - 2 cm, bez rozrywania brzucha. Ostrożnie usuń wszystkie wnętrze i folię z każdego kawałka. Jeśli kroisz rozmrożoną rybę, opłucz każdy kawałek pod bieżącą wodą, oczyszczając z krwi.
Krok 4:
Napełnij rybę roztworem soli. Przykryj pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na dokładnie 2 godziny.
Krok 5:
Po określonym czasie spuść wodę. Obierz i pokrój cebulę na półpierścienie.
Krok 6:
Bierzemy dowolny odpowiedni pojemnik, na dnie którego kładziemy trochę posiekanej cebuli. Połóż na nim warstwę ryby, cebulę ponownie na wierzchu. Wlej 1 łyżkę. l olej roślinny i 1 łyżka.l ocet. Możesz wziąć mniej octu, po prostu spryskać. Połóż drugą warstwę ryby, cebuli, oleju i octu.
Krok 7:
Zamknij pokrywkę i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 8:
Po godzinie ryba jest gotowa.
znajomy, który nauczył mnie marynować makrele w ten sposób, mówi, że taka ryba może być przechowywana w lodówce do 2 tygodni. Nie sprawdzałam. U nas szybko się zjada. Kiedy jest dostępny, nie chcesz niczego innego. Myślę, że nie powinieneś go przygotowywać na przyszłość. Przygotowanie jest łatwe, szybkie. I ogólnie nie ma problemów z mrożoną makrelą w sklepach. Gotuj, przynajmniej codziennie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g