skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować ogórki kwasem cytrynowym? Przygotuj wszystkie składniki, aby nie rozpraszać się pomiarami podczas gotowania. Wybierz ogórki odmiany solenia (kolczaste) i spróbuj wybrać je tego samego rozmiaru dla piękna. Zamiast parasola koperkowego wystarczy łyżeczka nasion koperku. Aby ogórki były jak najbardziej chrupiące, można je wstępnie namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny.
Krok 2:
Dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą i odetnij kilka milimetrów końcówek z każdej strony. Więc ogórki są marynowane szybciej.
Krok 3:
Będę miał 2 puszki po 1,5 litra.ale możesz wziąć jeden trzylitrowy. W wysterylizowanych słoikach ułóż liście wiśni (4 szt.), na parasolu koperkowym, pokrojonym w plasterki czosnku, goździkach i ostrej papryce.
Krok 4:
Włóż ogórki do słoików tak mocno, jak to możliwe. Zwykle dolną warstwę ogórków umieszcza się pionowo, a następnie losowo wypełnia górę słoika, ale tak, aby było jak najmniej wolnego miejsca.
Krok 5:
Wlej wrzącą wodę do słoików, przykryj słoiki pokrywkami i odstaw na 15 minut.
Krok 6:
Następnie ostrożnie spuść wodę ze słoików na patelnię. Dodaj 2 chochle przefiltrowanej wody (zapas do wrzenia) i zagotuj solankę na średnim ogniu.
Krok 7:
Gdy woda się zagotuje, dodaj cukier i sól. Uważaj: wlej trochę cukru. Jeśli wszystko wlejesz naraz, może wystąpić gwałtowna reakcja wrzenia, a solanka może wylać się na piec. Gotuj solankę przez kolejne 3 minuty.
Krok 8:
Wlej łyżeczkę kwasu cytrynowego do każdego słoika. Odgrywa tutaj rolę dodatkowego konserwanta zamiast octu.
Krok 9:
Wlej gorącą marynatę do słoików. Pod wpływem kwasu cytrynowego górny ogórek u mnie & quot; zardzewiały":) to absolutnie normalne, wtedy wszystkie ogórki przyjmą taki"marynowany & quot; kolor, ale już równomiernie.
Krok 10:
Zakręć lub zwiń słoiki. Odwróć i owiń ciepłym kocem. Tak więc słoiki powinny stać, aż całkowicie ostygną do temperatury pokojowej. Następnie są one przechowywane.
pierwszy raz marynowałem ogórki kwasem cytrynowym. Ręka sięgnęła po łyżkę dziewięcioprocentowej do każdego słoika:)
ale jeśli zrobisz to dobrze, powinieneś stać przez całą zimę.
na wszelki wypadek takie półfabrykaty polecam przechowywać w lodówce.
w smaku ogórki są dokładnie bardziej chrupiące niż w przepisach z długą sterylizacją i mniej kwaśne niż z dodatkiem octu.
smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g