marynowana kapusta w gorącej solance

zaskakująco smaczna sałatka z jarmużu-spróbuj! Marynowana kapusta z gorącą solanką okazuje się tak smaczna, że polizasz palce! Pachnąca, chrupiąca, idealnie pasuje do rodzinnego menu. Przygotowanie takiej kapusty wcale nie jest trudne, marynuje się ją w ciągu 6 godzin.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 63 % 10 g
95 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 40 min

1. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj na grubej tarce. Usuń górne liście z kapusty, cienko posiekaj. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj do marchwi i kapusty, wymieszaj. Do warzyw dodajemy ziarna pieprzu i liść laurowy.

2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Gdy woda się zagotuje, wlej do niej cukier i sól, trzymaj w ogniu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie wlej olej roślinny, gotuj przez minutę i wyjmij z pieca, dopiero teraz dodaj ocet.

3. Wlej kapustę gorącą marynatą, wymieszaj, przykryj pokrywką o mniejszej średnicy, Ustaw ładunek. Pozostaw do marynowania na 5-6 godzin.

po określonym czasie kapustę można podawać na stole.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy