marynowana kapusta w gorącej solance
skład / składniki
18
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj na grubej tarce. Usuń górne liście z kapusty, cienko posiekaj. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj do marchwi i kapusty, wymieszaj. Do warzyw dodajemy ziarna pieprzu i liść laurowy.
2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Gdy woda się zagotuje, wlej do niej cukier i sól, trzymaj w ogniu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie wlej olej roślinny, gotuj przez minutę i wyjmij z pieca, dopiero teraz dodaj ocet.
3. Wlej kapustę gorącą marynatą, wymieszaj, przykryj pokrywką o mniejszej średnicy, Ustaw ładunek. Pozostaw do marynowania na 5-6 godzin.
po określonym czasie kapustę można podawać na stole.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g