marynowane brokuły na zimę

Prosty i niezwykły zbiór brokułów na zimę! Takie przygotowanie jak marynowane brokuły nie jest powszechne. Zwykle kapusta brokułowa jest zamrażana, robi się z niej tłuczone ziemniaki. Nie każda gospodyni domowa zaryzykuje marynowanie tej kapusty, obawiając się, że podczas marynowania zamieni się w tłuczone ziemniaki, ponieważ to warzywo ma dość delikatną konsystencję. Ale z zastrzeżeniem technologii i utrzymaniem wymaganej ilości czasu uzyskuje się bardzo smaczny i piękny zbiór brokułów na zimę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 64 % 7 g
38 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania. Oprócz świeżej kapusty brokuły do marynaty użyjemy czosnku i koperku. Koperek musi być świeży i młody, więc ten preparat należy wykonać w sezonie zbiorów. Kapustę brokułową dzielimy na kwiatostany, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do durszlaka i pozwalamy wodzie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz koperek pod bieżącą wodą, Wrzuć koperek do durszlaka lub ręcznika papierowego, pozwól wodzie spłynąć i podziel koperek na małe gałązki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbki czosnku są obrane z folii, pokrojone w cienkie talerze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Musisz wcześniej przygotować słoiki do przedmiotu obrabianego. Puszki myjemy sodą zimną bieżącą wodą i sterylizujemy w jeden ze znanych i sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej nad parą, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Łatwiej i szybciej sterylizować słoiki w piekarniku. Mokre słoiki kładziemy szyjką w dół na ruszcie, włączamy piekarnik na 150 stopni na 15 minut, jeśli słoiki mają objętość do 1 litra.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla. Dodaj cukier i sól. Doprowadź marynatę do wrzenia, włóż liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki. Gotuj marynatę przez około 5 minut. Pod koniec gotowania wlej ocet do rondla. Gdy marynata się zagotuje, natychmiast wyłącz ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dnie wysterylizowanych słoików kładziemy gałązki koperku i ząbki czosnku. Rozłóż brokuły na wierzchu. Zalej wrzącą marynatą brokułów, aż do ramion słoików.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrywamy słoiki pokrywkami. Umieść słoiki z obrabianym przedmiotem na patelni, połóż szmatkę na dnie. Napełnij wodą, aby woda zakrywała słoiki do wieszaków, nie wyżej, w przeciwnym razie podczas gotowania zacznie wlewać się do słoików. Sterylizujemy słoiki z brokułami przez około 15 minut, jeśli słoiki mają objętość do 1 litra. Odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy