skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania. Oprócz świeżej kapusty brokuły do marynaty użyjemy czosnku i koperku. Koperek musi być świeży i młody, więc ten preparat należy wykonać w sezonie zbiorów. Kapustę brokułową dzielimy na kwiatostany, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do durszlaka i pozwalamy wodzie spłynąć.
Krok 2:
Dokładnie spłucz koperek pod bieżącą wodą, Wrzuć koperek do durszlaka lub ręcznika papierowego, pozwól wodzie spłynąć i podziel koperek na małe gałązki.
Krok 3:
Ząbki czosnku są obrane z folii, pokrojone w cienkie talerze.
Krok 4:
Musisz wcześniej przygotować słoiki do przedmiotu obrabianego. Puszki myjemy sodą zimną bieżącą wodą i sterylizujemy w jeden ze znanych i sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej nad parą, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Łatwiej i szybciej sterylizować słoiki w piekarniku. Mokre słoiki kładziemy szyjką w dół na ruszcie, włączamy piekarnik na 150 stopni na 15 minut, jeśli słoiki mają objętość do 1 litra.
Krok 5:
Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla. Dodaj cukier i sól. Doprowadź marynatę do wrzenia, włóż liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki. Gotuj marynatę przez około 5 minut. Pod koniec gotowania wlej ocet do rondla. Gdy marynata się zagotuje, natychmiast wyłącz ogień.
Krok 6:
Na dnie wysterylizowanych słoików kładziemy gałązki koperku i ząbki czosnku. Rozłóż brokuły na wierzchu. Zalej wrzącą marynatą brokułów, aż do ramion słoików.
Krok 7:
Pokrywamy słoiki pokrywkami. Umieść słoiki z obrabianym przedmiotem na patelni, połóż szmatkę na dnie. Napełnij wodą, aby woda zakrywała słoiki do wieszaków, nie wyżej, w przeciwnym razie podczas gotowania zacznie wlewać się do słoików. Sterylizujemy słoiki z brokułami przez około 15 minut, jeśli słoiki mają objętość do 1 litra. Odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 8:
Następnie przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g