marynowany chrzan na zimę

Teraz nie ma potrzeby kupowania chrzanu w sklepie-przygotuj go w domu! Znasz różową przekąskę chrzanową sprzedawaną w sklepach? Jest piękna z każdym mięsem przez cały rok!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 87 % 13 g
58 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chrzan czyścimy i mielimy w maszynce do mięsa. Zapach jest bardzo ostry, niektórzy zakładają torbę na maszynkę do mięsa z miską, a ktoś wychodzi na balkon lub na ulicę. Jeśli używasz chili, zmiel je chrzanem, kawałki zostaną złapane lub w następnym akapicie z burakami, aby sok wyszedł, ostrość będzie mniejsza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz buraki, pokrój na duże kawałki, a także posiekaj w maszynce do mięsa. Odrzuć na sito i pozwól sokowi spłynąć. Potrzebujemy soku z buraków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż chrzan do słoika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij wodą i sokiem z buraków, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól, cukier i ocet. Wymieszaj i możesz ułożyć w słoikach, zwinąć i przechowywać do zimy. Możesz zjeść taką przekąskę w ciągu jednego dnia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy