marynowany chrzan na zimę
skład / składniki
30
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki.
Krok 2:

Chrzan czyścimy i mielimy w maszynce do mięsa. Zapach jest bardzo ostry, niektórzy zakładają torbę na maszynkę do mięsa z miską, a ktoś wychodzi na balkon lub na ulicę. Jeśli używasz chili, zmiel je chrzanem, kawałki zostaną złapane lub w następnym akapicie z burakami, aby sok wyszedł, ostrość będzie mniejsza.
Krok 3:

Obierz buraki, pokrój na duże kawałki, a także posiekaj w maszynce do mięsa. Odrzuć na sito i pozwól sokowi spłynąć. Potrzebujemy soku z buraków.
Krok 4:

Włóż chrzan do słoika.
Krok 5:

Napełnij wodą i sokiem z buraków, wymieszaj.
Krok 6:

Dodaj sól, cukier i ocet. Wymieszaj i możesz ułożyć w słoikach, zwinąć i przechowywać do zimy. Możesz zjeść taką przekąskę w ciągu jednego dnia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g


