marynowane ogórki z esencją octu na zimę

dość prosty zbiór i konserwacja ogórków! Wspaniały przepis na gotowanie marynowanych ogórków z octem, które zachowują elastyczność i witaminy, mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem i bez wątpienia spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
27 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować ogórki z esencją octu? Aby przygotować pyszne i chrupiące ogórki kiszone, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy przygotowywać marynatę i doprowadzamy garnek z dwoma litrami wody do wrzenia na kuchence, po czym wlewamy do niego dwie łyżki soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sześć łyżek cukru do rondla z wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj cukier z solą w wodzie i jeszcze raz zagotuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj dwie łyżki 70% esencji octowej do garnka, a następnie wyjmij patelnię z pieca i odstaw na bok, aż marynata ostygnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż do sterylnego litrowego słoika trochę cebuli pokrojonej w półpierścienie, ząbki czosnku, parasole koperkowe i kilka liści porzeczki do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój kilka kawałków marchwi za pomocą kręconego noża.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kilka kawałków posiekanej marchewki do słoika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Według własnego gustu i pragnienia Dodaj do słoika kawałek ostrej papryki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W ten sposób wypełniamy wszystkie słoiki niezbędnymi składnikami do marynowania ogórków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj kilka ząbków czosnku do każdego słoika z ogórkami i jedną gałązkę koperku na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij każdy słoik do samej góry schłodzoną marynatą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrywamy słoiki z ogórkami sterylnymi pokrywkami, które wcześniej moczymy we wrzącej wodzie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij garnek wolumetryczny jedną czwartą ciepłą wodą i przykryj spód serwetką lub ręcznikiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Napełnij patelnię litrowymi słoikami z ogórkami, a następnie umieść ją na kuchence, a gdy tylko woda w rondlu się zagotuje, sterylizuj słoiki dokładnie przez trzy minuty.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Woda powinna sięgać krawędzi słoików umieszczonych na patelni, aby sterylizacja była wysokiej jakości.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ostrożnie wyjmij słoiki z patelni.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Słoiki są szczelnie zamknięte sterylnymi pokrywkami.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Odwróć słoiki z ogórkami do góry nogami i sprawdź je pod kątem szczelności.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Słoiki z gotowanymi marynatami są przechowywane w domu w ciemnym i suchym miejscu, nie można używać piwnicy ani lodówki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

przepis na ogórki kiszone z octem na litrowy słoik. Cóż, bardzo prosty przepis na zbieranie i konserwowanie ogórków na zimę! Bardzo chrupiące kiszone ogórki-sprawdzony przepis na litrowy słoik octu! Można je jeść z przyjemnością, zarówno w sałatkach,jak i bez niczego! Te marynowane chrupiące ogórki na zimę to uniwersalne preparaty, bez których zimą będzie bardzo trudno. Ujawniam mój sprawdzony przepis na marynowane ogórki w słoiku, abyś cieszył się naturalnym produktem w zimnych porach roku, który zachował elastyczność i witaminy. Dzięki niemu będziesz wiedział, jak prawidłowo marynować swoje ulubione ogórki! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy