skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować ogórki z esencją octu? Aby przygotować pyszne i chrupiące ogórki kiszone, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.
Krok 2:
Zaczynamy przygotowywać marynatę i doprowadzamy garnek z dwoma litrami wody do wrzenia na kuchence, po czym wlewamy do niego dwie łyżki soli.
Krok 3:
Wlej sześć łyżek cukru do rondla z wodą.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj cukier z solą w wodzie i jeszcze raz zagotuj.
Krok 5:
Dodaj dwie łyżki 70% esencji octowej do garnka, a następnie wyjmij patelnię z pieca i odstaw na bok, aż marynata ostygnie.
Krok 6:
Włóż do sterylnego litrowego słoika trochę cebuli pokrojonej w półpierścienie, ząbki czosnku, parasole koperkowe i kilka liści porzeczki do smaku.
Krok 7:
Pokrój kilka kawałków marchwi za pomocą kręconego noża.
Krok 8:
Dodaj kilka kawałków posiekanej marchewki do słoika.
Krok 9:
Według własnego gustu i pragnienia Dodaj do słoika kawałek ostrej papryki.
Krok 10:
W ten sposób wypełniamy wszystkie słoiki niezbędnymi składnikami do marynowania ogórków.
Krok 11:
Dodaj kilka ząbków czosnku do każdego słoika z ogórkami i jedną gałązkę koperku na wierzchu.
Krok 12:
Napełnij każdy słoik do samej góry schłodzoną marynatą.
Krok 13:
Pokrywamy słoiki z ogórkami sterylnymi pokrywkami, które wcześniej moczymy we wrzącej wodzie.
Krok 14:
Napełnij garnek wolumetryczny jedną czwartą ciepłą wodą i przykryj spód serwetką lub ręcznikiem.
Krok 15:
Napełnij patelnię litrowymi słoikami z ogórkami, a następnie umieść ją na kuchence, a gdy tylko woda w rondlu się zagotuje, sterylizuj słoiki dokładnie przez trzy minuty.
Krok 16:
Woda powinna sięgać krawędzi słoików umieszczonych na patelni, aby sterylizacja była wysokiej jakości.
Krok 17:
Ostrożnie wyjmij słoiki z patelni.
Krok 18:
Słoiki są szczelnie zamknięte sterylnymi pokrywkami.
Krok 19:
Odwróć słoiki z ogórkami do góry nogami i sprawdź je pod kątem szczelności.
Krok 20:
Słoiki z gotowanymi marynatami są przechowywane w domu w ciemnym i suchym miejscu, nie można używać piwnicy ani lodówki.
Krok 21:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
przepis na ogórki kiszone z octem na litrowy słoik. Cóż, bardzo prosty przepis na zbieranie i konserwowanie ogórków na zimę! Bardzo chrupiące kiszone ogórki-sprawdzony przepis na litrowy słoik octu! Można je jeść z przyjemnością, zarówno w sałatkach,jak i bez niczego! Te marynowane chrupiące ogórki na zimę to uniwersalne preparaty, bez których zimą będzie bardzo trudno. Ujawniam mój sprawdzony przepis na marynowane ogórki w słoiku, abyś cieszył się naturalnym produktem w zimnych porach roku, który zachował elastyczność i witaminy. Dzięki niemu będziesz wiedział, jak prawidłowo marynować swoje ulubione ogórki! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g