skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na sałatkę. Biała kapusta powinna być świeża i soczysta, głowa jest napięta, bez zielonych liści na wierzchu.
Krok 2:
Oczyszczamy kapustę z górnych suchych i brudnych liści. Pokrój główkę kapusty na kilka części, Wytnij łodygę. Kapustę kroimy na kawałki lub średniej wielkości kostki.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w plasterki, jeśli marchewki nie są duże. Duże plasterki można pokroić na kilka dodatkowych kawałków.
Krok 4:
Obierz czosnek z łuski, wybierz goździki, obierz i pokrój na duże kawałki.
Krok 5:
Kapustę wkładamy do czystego, wysterylizowanego i wysuszonego słoika, przekładając go plasterkami marchwi, kawałkami ząbków czosnku i liśćmi laurowymi. Możesz dodać kilka groszków kolendry i zmielić i wlać do słoika. Kapustę wkładamy do słoika bardzo ciasno do ramion słoika, ubijając jej warstwy.
Krok 6:
Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla, włącz ogień i zagotuj (możesz natychmiast wlać wrzącą wodę z czajnika). Dodaj cukier, sól, olej roślinny. Wymieszaj, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły. Gotuj marynatę przez około dwie minuty. Wlej odmierzoną ilość octu. Wyłącz ogień.
Krok 7:
Natychmiast wlej kapustę do słoika wrzącą marynatą, aby całkowicie zakryła kapustę.
Krok 8:
Zamknij słoik kapustą z kapustą. Pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Następnie wkładamy słoik kapusty do lodówki lub innego chłodnego miejsca na 10 godzin, lepiej na noc.
Krok 9:
Przystawka z kapusty jest gotowa. Jest przechowywany w lodówce przez dość długi czas, a im dłużej stoi, tym smaczniejszy staje się. Ale ta sałatka okazuje się tak smaczna, że nie może stać w stagnacji przez długi czas. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g