kapusta marynowana w kawałkach instant

bardzo smaczna, chrupiąca, aromatyczna i soczysta marynowana kapusta! Zawsze chcesz czegoś świeżego na gorąco, na przykład sałatki ze świeżych warzyw lub pikantnej przekąski warzywnej. Marynowana kapusta instant jest świetna na taką okazję. Ta soczysta, chrupiąca, aromatyczna i orzeźwiająca przystawka z kapusty doskonale uzupełni danie mięsne, każdą przystawkę, kebaby, gotowane ziemniaki i wiele innych. Jednocześnie ta sałatka jest przygotowywana bardzo szybko, wystarczy zostawić kapustę na noc, a rano możesz cieszyć się pyszną kapuską
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
48 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na sałatkę. Biała kapusta powinna być świeża i soczysta, głowa jest napięta, bez zielonych liści na wierzchu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyszczamy kapustę z górnych suchych i brudnych liści. Pokrój główkę kapusty na kilka części, Wytnij łodygę. Kapustę kroimy na kawałki lub średniej wielkości kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w plasterki, jeśli marchewki nie są duże. Duże plasterki można pokroić na kilka dodatkowych kawałków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek z łuski, wybierz goździki, obierz i pokrój na duże kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kapustę wkładamy do czystego, wysterylizowanego i wysuszonego słoika, przekładając go plasterkami marchwi, kawałkami ząbków czosnku i liśćmi laurowymi. Możesz dodać kilka groszków kolendry i zmielić i wlać do słoika. Kapustę wkładamy do słoika bardzo ciasno do ramion słoika, ubijając jej warstwy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla, włącz ogień i zagotuj (możesz natychmiast wlać wrzącą wodę z czajnika). Dodaj cukier, sól, olej roślinny. Wymieszaj, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły. Gotuj marynatę przez około dwie minuty. Wlej odmierzoną ilość octu. Wyłącz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Natychmiast wlej kapustę do słoika wrzącą marynatą, aby całkowicie zakryła kapustę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij słoik kapustą z kapustą. Pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Następnie wkładamy słoik kapusty do lodówki lub innego chłodnego miejsca na 10 godzin, lepiej na noc.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przystawka z kapusty jest gotowa. Jest przechowywany w lodówce przez dość długi czas, a im dłużej stoi, tym smaczniejszy staje się. Ale ta sałatka okazuje się tak smaczna, że nie może stać w stagnacji przez długi czas. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy