skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować pekińską kapustę chińską? Bardzo proste! Główne produkty, których będziemy potrzebować do przygotowania marynowanej kapusty pekińskiej. Umyj kapustę, paprykę, pomidora i zioła. Obierz czosnek.
Krok 2:
Pokrój kapustę pekińską na wystarczająco duże kawałki. Możesz pokroić w poprzek kachana w grube koła, a następnie pokroić koła na dwie kolejne części.
Krok 3:
Pokrój paprykę na pół, usuń nasiona. Pokrój każdą połowę w cienkie półpierścienie. Jeśli to możliwe, możesz użyć papryki w różnych kolorach do sałatki, wtedy gotowa kapusta w salaterce będzie wyglądać jasno i świątecznie.
Krok 4:
Przełóż czosnek przez prasę (Wyciskacz do czosnku) lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 5:
Posiekaj warzywa niezbyt drobno. W przepisie wykorzystano pęczek kolendry i pęczek pietruszki. Według własnych upodobań możesz wziąć jedną z dwóch rzeczy.
Krok 6:
W dużym pojemniku(w tym przypadku użyto dużego rondla) włóż posiekaną kapustę pekińską i paprykę, a także dodaj czosnek i zioła. Pokrój pomidora na dwie części i zetrzyj każdą połowę na grubej tarce. Wyrzuć pozostałą skórkę z pomidora, nie będzie już potrzebna.
Krok 7:
Dodaj sól i cukier do wszystkich składników, zmielony ostry pieprz (zamiast pieprzu możesz użyć sosu Tabasco). Wlać ocet i olej roślinny. W przepisie użyto octu ziołowego 5%. Dokładnie wymieszaj wszystko dobrze umytymi rękami (jeśli masz rany na rękach , lepiej użyć jednorazowych gumowych rękawiczek). Musisz wymieszać sałatkę, jakby lekko ściskając kapustę w dłoniach.
Krok 8:
W czystym słoiku szczelnie włóż sałatkę do samej góry, zamknij pokrywkę i wyślij do lodówki do marynowania przez co najmniej godzinę. Jeśli zostawisz kapustę na noc, następnego dnia otrzymasz idealną sałatkę-przekąskę!
kapusta może być przechowywana w lodówce przez około tydzień, ale zwykle nie pozostaje tak długo, jest spożywana znacznie szybciej!
ilość soli, cukru i octu można regulować według własnego uznania, jeśli nie lubisz wyraźnych słodko-kwaśnych smaków, warto zmniejszyć ilość cukru i octu.
koniecznie spróbuj i pokochasz to!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g