marynowana kapusta pekińska

chrupiące, soczyste, jasne i bardzo smaczne! Marynowana kapusta pekińska to wspaniała przystawka, która świetnie komponuje się z mięsem, ziemniakami, kebabami, kotletami i nie tylko. Jest przygotowywany szybko i prosto, spożywany z wielką przyjemnością w & quot; Hurra & quot;!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
78 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować pekińską kapustę chińską? Bardzo proste! Główne produkty, których będziemy potrzebować do przygotowania marynowanej kapusty pekińskiej. Umyj kapustę, paprykę, pomidora i zioła. Obierz czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kapustę pekińską na wystarczająco duże kawałki. Możesz pokroić w poprzek kachana w grube koła, a następnie pokroić koła na dwie kolejne części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój paprykę na pół, usuń nasiona. Pokrój każdą połowę w cienkie półpierścienie. Jeśli to możliwe, możesz użyć papryki w różnych kolorach do sałatki, wtedy gotowa kapusta w salaterce będzie wyglądać jasno i świątecznie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż czosnek przez prasę (Wyciskacz do czosnku) lub zetrzyj na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj warzywa niezbyt drobno. W przepisie wykorzystano pęczek kolendry i pęczek pietruszki. Według własnych upodobań możesz wziąć jedną z dwóch rzeczy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W dużym pojemniku(w tym przypadku użyto dużego rondla) włóż posiekaną kapustę pekińską i paprykę, a także dodaj czosnek i zioła. Pokrój pomidora na dwie części i zetrzyj każdą połowę na grubej tarce. Wyrzuć pozostałą skórkę z pomidora, nie będzie już potrzebna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól i cukier do wszystkich składników, zmielony ostry pieprz (zamiast pieprzu możesz użyć sosu Tabasco). Wlać ocet i olej roślinny. W przepisie użyto octu ziołowego 5%. Dokładnie wymieszaj wszystko dobrze umytymi rękami (jeśli masz rany na rękach , lepiej użyć jednorazowych gumowych rękawiczek). Musisz wymieszać sałatkę, jakby lekko ściskając kapustę w dłoniach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W czystym słoiku szczelnie włóż sałatkę do samej góry, zamknij pokrywkę i wyślij do lodówki do marynowania przez co najmniej godzinę. Jeśli zostawisz kapustę na noc, następnego dnia otrzymasz idealną sałatkę-przekąskę!

kapusta może być przechowywana w lodówce przez około tydzień, ale zwykle nie pozostaje tak długo, jest spożywana znacznie szybciej!

ilość soli, cukru i octu można regulować według własnego uznania, jeśli nie lubisz wyraźnych słodko-kwaśnych smaków, warto zmniejszyć ilość cukru i octu.


koniecznie spróbuj i pokochasz to!


smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy