czosnek marynowany z masłem

najbardziej udany przepis na marynowany czosnek! Czosnek marynowany z olejem - nie tylko smaczny, ale bardzo smaczny. A wszystko dzięki marynacie. Okazuje się bardzo aromatyczny, zrównoważony pod względem słodyczy i słoności, zielenie dodatkowo przyczyniają się do harmonijnego smaku. Niedrogi w sezonie, łatwy w przygotowaniu, ten kęs zachwyci swoim doskonałym smakiem przez całą zimę.
julijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 66 % 27 g
węglowodany 29 % 12 g
304 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

marynata jest uniwersalna! Możesz z nim zamknąć różne warzywa, więc możesz je przygotować na przyszłość. Jest to szczególnie prawdziwe w sezonie zbiorów. Marynata jest przechowywana w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku przez długi czas (prawie na zawsze! :) Mogą marynować warzywa, a nie na przygotowania na zimę, ale na przykład na najbliższą kolację.

wskazana ilość czosnku i przypraw nadaje się do dwóch słoików o pojemności 220-250 ml.jeśli planujesz przygotować więcej czosnku, zwiększ liczbę produktów.

więc obierz czosnek. Przenieś przygotowane goździki do miski o odpowiedniej objętości. Liście laurowe parzymy wrzącą wodą. Tymianek myjemy i układamy na czystym, suchym ręczniku do wyschnięcia. Wysyłamy również lavrushkę, aby wyschła.

teraz czas przygotować marynatę:

- w emaliowanym rondlu wymieszaj określoną ilość wody i octu jabłkowego, wyślij rondel na duży ogień, zagotuj mieszaninę, a następnie zdejmij rondel z ognia;

- natychmiast, aż płyn ostygnie, wlej sól i cukier granulowany, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą (możesz najpierw dodać mniejszą ilość soli i cukru i spróbować marynaty do smaku, a następnie, jeśli to konieczne, dodaj więcej).

Przywróć patelnię do pieca, na średnim ogniu, ponownie zagotuj płyn. Kiedy tak się stanie, Wrzuć ząbki czosnku do marynaty i gotuj je przez 30-45 sekund, nie więcej. W razie potrzeby podziel czosnek na dwie części. Goździki po ugotowaniu w marynacie układamy na ręcznikach papierowych złożonych w kilku warstwach, aby wyschły.

następnie rozprowadzamy ząbki czosnku w dwóch sterylnych i suchych słoikach, dodajemy do nich liście laurowe, równomiernie rozprowadzamy gałązki tymianku. Napełnij zawartość słoików oliwą z oliwek, aby czosnek i zioła były całkowicie pokryte. Wkładamy słoiki do lodówki.

czosnek, & amp; nbsp; przygotowany w ten sposób będzie gotowy do spożycia w ciągu dwóch dni. Jest przechowywany w lodówce (piwnicy) do sześciu miesięcy.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy