skład / składniki
metoda gotowania
marynata jest uniwersalna! Możesz z nim zamknąć różne warzywa, więc możesz je przygotować na przyszłość. Jest to szczególnie prawdziwe w sezonie zbiorów. Marynata jest przechowywana w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku przez długi czas (prawie na zawsze! :) Mogą marynować warzywa, a nie na przygotowania na zimę, ale na przykład na najbliższą kolację.
wskazana ilość czosnku i przypraw nadaje się do dwóch słoików o pojemności 220-250 ml.jeśli planujesz przygotować więcej czosnku, zwiększ liczbę produktów.
więc obierz czosnek. Przenieś przygotowane goździki do miski o odpowiedniej objętości. Liście laurowe parzymy wrzącą wodą. Tymianek myjemy i układamy na czystym, suchym ręczniku do wyschnięcia. Wysyłamy również lavrushkę, aby wyschła.
teraz czas przygotować marynatę:
- w emaliowanym rondlu wymieszaj określoną ilość wody i octu jabłkowego, wyślij rondel na duży ogień, zagotuj mieszaninę, a następnie zdejmij rondel z ognia;
- natychmiast, aż płyn ostygnie, wlej sól i cukier granulowany, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą (możesz najpierw dodać mniejszą ilość soli i cukru i spróbować marynaty do smaku, a następnie, jeśli to konieczne, dodaj więcej).
Przywróć patelnię do pieca, na średnim ogniu, ponownie zagotuj płyn. Kiedy tak się stanie, Wrzuć ząbki czosnku do marynaty i gotuj je przez 30-45 sekund, nie więcej. W razie potrzeby podziel czosnek na dwie części. Goździki po ugotowaniu w marynacie układamy na ręcznikach papierowych złożonych w kilku warstwach, aby wyschły.
następnie rozprowadzamy ząbki czosnku w dwóch sterylnych i suchych słoikach, dodajemy do nich liście laurowe, równomiernie rozprowadzamy gałązki tymianku. Napełnij zawartość słoików oliwą z oliwek, aby czosnek i zioła były całkowicie pokryte. Wkładamy słoiki do lodówki.
czosnek, & amp; nbsp; przygotowany w ten sposób będzie gotowy do spożycia w ciągu dwóch dni. Jest przechowywany w lodówce (piwnicy) do sześciu miesięcy.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g