marynowany daikon

ciekawa zimna przekąska z rzodkiewki daikon! Marynowany daikon to świetna samodzielna przekąska o słodko-kwaśnym smaku i jasnożółtym kolorze, który "daje" kurkuma. Ważne jest, aby pokroić sam daikon w cienkie plasterki za pomocą noża lub tarki lub Krajarki do warzyw z płaskimi ostrzami. Kukurma nadaje piękny kolor i lekki pikantny smak.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
37 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D

najpierw przygotuj marynatę.
wodę, ocet, cukier i przyprawy, w tym kurkumę, należy połączyć, zagotować i ostudzić.
opłucz daikon, odetnij skórę i pokrój miąższ na cienkie plasterki.
wymieszaj pokruszony daikon z solą. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki (możesz zrobić marynowany daikon bez czosnku).
włóż do czystego pojemnika i zalej schłodzoną marynatą.
dzień lub dwa pozostaw daikon w marynacie w zimnym miejscu.
podawaj schłodzone, usuwając marynatę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Daikon - 21   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy