chrupiąca marynowana kapusta w słoiku na zimę

pyszna i aromatyczna przystawka z jarmużu na zimę! Istnieje wiele ciekawych przepisów na marynowanie i solenie białej kapusty na zimę. Nasza rodzina szczególnie lubiła marynowaną kapustę z papryką i marchewką. Taki przedmiot różni się od zwykłego specjalnym aromatem, smakiem i chrupkością.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
79 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Oczyszczamy białą kapustę z górnych suchych i brudnych liści, kroimy główkę kapusty, kroimy łodygę, kroimy kapustę na duże kawałki, tak duże, że przechodzą przez szyję do słoika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w koła, jeśli warzywo jest duże, jeśli marchewki są małe, można je pokroić na kilka kawałków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Moja papryka, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion. Lepiej jest wziąć wielokolorową paprykę, puste miejsce w słoiku okaże się kolorowe i jasne. Pokrój miąższ papryki w plasterki lub szerokie paski, które lubią bardziej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Puszki do przedmiotu obrabianego należy wcześniej przygotować: spłukać sodą pod bieżącą wodą, wysterylizować w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywki do słoików myjemy i gotujemy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W sterylnych słoikach wkładamy liść laurowy, ziarna pieprzu, parasol koperkowy, kilka ząbków czosnku. Szczelnie układamy warzywa: kapustę, marchewkę i paprykę, naprzemiennie. Od góry szyi zostawiamy co najmniej jeden centymetr przestrzeni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowanie marynaty. Wlej czystą przefiltrowaną wodę do rondla. Podpalamy. Dodaj cukier, sól, wymieszaj, aby luźne całkowicie się rozpuściły. Wlej olej roślinny, gotuj marynatę przez kilka minut. Wlej ocet stołowy, zagotuj i wyłącz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej kapustę do słoików marynatą, aby całkowicie zakryła warzywa na wierzchu. Aby zapewnić niezawodność i długotrwałe przechowywanie przedmiotu obrabianego w temperaturze pokojowej, lepiej jest wysterylizować go w łaźni wodnej lub w piekarniku. Jeśli w przyszłości marynowana kapusta będzie przechowywana w zimnej spiżarni lub w lodówce, to nie jest konieczne dalsze sterylizowanie przedmiotu obrabianego, wystarczy pozwolić mu ostygnąć do góry nogami, "pod futrem" w temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tak dzieje się naturalna sterylizacja. Następnie usuwamy słoiki z kapustą w zimne miejsce. Zimą słoik chrupiącej i pachnącej kapusty doskonale uzupełni posiłek w kręgu rodzinnym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy