skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Oczyszczamy białą kapustę z górnych suchych i brudnych liści, kroimy główkę kapusty, kroimy łodygę, kroimy kapustę na duże kawałki, tak duże, że przechodzą przez szyję do słoika.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w koła, jeśli warzywo jest duże, jeśli marchewki są małe, można je pokroić na kilka kawałków.
Krok 3:
Moja papryka, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion. Lepiej jest wziąć wielokolorową paprykę, puste miejsce w słoiku okaże się kolorowe i jasne. Pokrój miąższ papryki w plasterki lub szerokie paski, które lubią bardziej.
Krok 4:
Puszki do przedmiotu obrabianego należy wcześniej przygotować: spłukać sodą pod bieżącą wodą, wysterylizować w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywki do słoików myjemy i gotujemy.
Krok 5:
W sterylnych słoikach wkładamy liść laurowy, ziarna pieprzu, parasol koperkowy, kilka ząbków czosnku. Szczelnie układamy warzywa: kapustę, marchewkę i paprykę, naprzemiennie. Od góry szyi zostawiamy co najmniej jeden centymetr przestrzeni.
Krok 6:
Gotowanie marynaty. Wlej czystą przefiltrowaną wodę do rondla. Podpalamy. Dodaj cukier, sól, wymieszaj, aby luźne całkowicie się rozpuściły. Wlej olej roślinny, gotuj marynatę przez kilka minut. Wlej ocet stołowy, zagotuj i wyłącz ogień.
Krok 7:
Wlej kapustę do słoików marynatą, aby całkowicie zakryła warzywa na wierzchu. Aby zapewnić niezawodność i długotrwałe przechowywanie przedmiotu obrabianego w temperaturze pokojowej, lepiej jest wysterylizować go w łaźni wodnej lub w piekarniku. Jeśli w przyszłości marynowana kapusta będzie przechowywana w zimnej spiżarni lub w lodówce, to nie jest konieczne dalsze sterylizowanie przedmiotu obrabianego, wystarczy pozwolić mu ostygnąć do góry nogami, "pod futrem" w temperaturze pokojowej.
Krok 8:
Tak dzieje się naturalna sterylizacja. Następnie usuwamy słoiki z kapustą w zimne miejsce. Zimą słoik chrupiącej i pachnącej kapusty doskonale uzupełni posiłek w kręgu rodzinnym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g