marynowane ogórki z musztardą na zimę

świetna przekąska z małych ogórków! Ogórki kiszone z musztardą na zimę z pewnością przypadną do gustu miłośnikom marynowanych warzyw. To niesamowita samodzielna przekąska, a także doskonały składnik wielu sałatek, kanapek, dań głównych. Nasiona gorczycy nie są tak rzadko używane w takich preparatach. Nadają ogórkom wyjątkowy pikantny smak. niektórzy uważają go za cierpki i pikantny, przypominający chrzan, i częściowo mają rację.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 29 października-4 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 82 % 9 g
47 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować marynowane ogórki z musztardą na zimę, przygotuj małe ogórki, które nie są dojrzałe, z pryszczami, bez uszkodzeń. Będziesz także potrzebował cukru granulowanego, soli, octu 9%, kilku ząbków czosnku, małego liścia laurowego, kilku groszków ziela angielskiego i nasion gorczycy białej. Wszystkie produkty są wymienione w przeliczeniu na 1 litrowy słoik.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj szklany słoik za pomocą sztywnej szczotki i sody oczyszczonej. Zalej wrzącą wodą. Na dnie połóż obrane ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i umyte nasiona gorczycy białej. Na tym etapie w słoiku można umieścić dowolne warzywa odpowiednie do marynowania warzyw: parasole koperkowe, chrzan. A także dodaj przyprawy do smaku, goździki,czarny pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Namocz ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin, a następnie dokładnie spłucz, odetnij końcówki i włóż do słoika tak mocno, jak to możliwe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej ogórki w słoiku wrzącą wodą. Nie należy tego jednak robić jednocześnie, od razu, ponieważ puszka może pęknąć, zwłaszcza gdy ogórki są zimne. Stopniowo wlewaj wrzącą wodę w częściach. Przykryj napełniony słoik sterylną pokrywką i odstaw na 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę ze słoika do rondla za pomocą specjalnej pokrywki z otworami. Zagotuj wodę w rondlu, dodając sól i cukier. Dodaj ocet 9% do samego słoika. Zalej ogórki gotowaną solanką i natychmiast szczelnie zamknij słoiki. Nie zaleca się przykrywania takich ogórków, aby pozostały twarde i chrupiące, pozostaw je w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygną do góry nogami.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy