skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować marynowane ogórki z musztardą na zimę, przygotuj małe ogórki, które nie są dojrzałe, z pryszczami, bez uszkodzeń. Będziesz także potrzebował cukru granulowanego, soli, octu 9%, kilku ząbków czosnku, małego liścia laurowego, kilku groszków ziela angielskiego i nasion gorczycy białej. Wszystkie produkty są wymienione w przeliczeniu na 1 litrowy słoik.
Krok 2:
Dokładnie umyj szklany słoik za pomocą sztywnej szczotki i sody oczyszczonej. Zalej wrzącą wodą. Na dnie połóż obrane ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i umyte nasiona gorczycy białej. Na tym etapie w słoiku można umieścić dowolne warzywa odpowiednie do marynowania warzyw: parasole koperkowe, chrzan. A także dodaj przyprawy do smaku, goździki,czarny pieprz.
Krok 3:
Namocz ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin, a następnie dokładnie spłucz, odetnij końcówki i włóż do słoika tak mocno, jak to możliwe.
Krok 4:
Zalej ogórki w słoiku wrzącą wodą. Nie należy tego jednak robić jednocześnie, od razu, ponieważ puszka może pęknąć, zwłaszcza gdy ogórki są zimne. Stopniowo wlewaj wrzącą wodę w częściach. Przykryj napełniony słoik sterylną pokrywką i odstaw na 15 minut.
Krok 5:
Wlej wodę ze słoika do rondla za pomocą specjalnej pokrywki z otworami. Zagotuj wodę w rondlu, dodając sól i cukier. Dodaj ocet 9% do samego słoika. Zalej ogórki gotowaną solanką i natychmiast szczelnie zamknij słoiki. Nie zaleca się przykrywania takich ogórków, aby pozostały twarde i chrupiące, pozostaw je w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygną do góry nogami.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g