marynuj czosnek z burakami

Jasna, smaczna i zdrowa przekąska czosnkowa! Marynowany czosnek z burakami jest przygotowywany bardzo prosto i łatwo. Chrupiący czosnek będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i ozdobi świąteczny stół. Taka przekąska przypadnie do gustu wielu osobom.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 12 g
57 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować marynowany czosnek z burakami. Wybierz główki czosnku mniej więcej tej samej wielkości, lepiej wziąć małe, aby można je było jak najdokładniej umieścić w słoiku. Użyj średniej wielkości buraków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz każdą główkę czosnku z górnej warstwy łuski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę w małym rondlu. Wyślij czosnek do wrzącej wody i blanszuj przez jedną do dwóch minut. Następnie spuść wodę i natychmiast zanurz czosnek w zimnej wodzie, aby ostygł.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz buraki i pokrój w krążki o grubości około 0,5 centymetra. Ponieważ użyłem małego słoika, każdy okrąg buraków został pokrojony na pół koła. Wygodniej jest więc ubić warzywo w słoiku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze umyj słoik z produktem i kilkakrotnie spłucz czystą wodą. Pokrywkę, którą zatkasz słoik, umyj i zalej wrzącą wodą. Połóż kilka plasterków buraków na dnie pojemnika, a następnie wyślij główki czosnku, wypełniając słoik do góry. W odstępach między czosnkiem ułóż pozostałe kawałki buraków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, dodaj sól, cukier, ziarna pieprzu, goździki i liście laurowe do wody. Wyślij rondel na dużym ogniu, po ugotowaniu zmniejsz piec do umiarkowanego i gotuj marynatę przez około jedną lub dwie minuty. Na koniec wlej ocet.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać czosnek z burakami wrzącą marynatą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij słoik pokrywką, odwróć go i zawiń ręcznikiem. Pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Następnie włóż słoik do lodówki na dolną półkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Czosnek będzie gotowy za 2-3 tygodnie.

taką przekąskę można przygotować na zimę do długotrwałego przechowywania. w tym celu sterylizuj słoiki i pokrywki w dogodny dla siebie sposób: w piekarniku, w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Zwiń obrabiany przedmiot sterylnymi pokrywkami i wyślij po ostygnięciu do piwnicy, balkonu, spiżarni lub lodówki (tj. w dowolnym wystarczająco chłodnym miejscu).

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.


planowaliśmy zjeść czosnek po 3 tygodniach, więc zmniejszyłem nieco ilość octu do smaku.

opcjonalnie w kroku numer 5 do słoika można dodać parasol koperkowy i ostre chili. Z podanej liczby składników otrzymałem jeden słoik o pojemności 0,6 litra.


smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy