skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować marynowany czosnek z burakami. Wybierz główki czosnku mniej więcej tej samej wielkości, lepiej wziąć małe, aby można je było jak najdokładniej umieścić w słoiku. Użyj średniej wielkości buraków.
Krok 2:
Obierz każdą główkę czosnku z górnej warstwy łuski.
Krok 3:
Zagotuj wodę w małym rondlu. Wyślij czosnek do wrzącej wody i blanszuj przez jedną do dwóch minut. Następnie spuść wodę i natychmiast zanurz czosnek w zimnej wodzie, aby ostygł.
Krok 4:
Obierz buraki i pokrój w krążki o grubości około 0,5 centymetra. Ponieważ użyłem małego słoika, każdy okrąg buraków został pokrojony na pół koła. Wygodniej jest więc ubić warzywo w słoiku.
Krok 5:
Dobrze umyj słoik z produktem i kilkakrotnie spłucz czystą wodą. Pokrywkę, którą zatkasz słoik, umyj i zalej wrzącą wodą. Połóż kilka plasterków buraków na dnie pojemnika, a następnie wyślij główki czosnku, wypełniając słoik do góry. W odstępach między czosnkiem ułóż pozostałe kawałki buraków.
Krok 6:
Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, dodaj sól, cukier, ziarna pieprzu, goździki i liście laurowe do wody. Wyślij rondel na dużym ogniu, po ugotowaniu zmniejsz piec do umiarkowanego i gotuj marynatę przez około jedną lub dwie minuty. Na koniec wlej ocet.
Krok 7:
Wlać czosnek z burakami wrzącą marynatą.
Krok 8:
Zamknij słoik pokrywką, odwróć go i zawiń ręcznikiem. Pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Następnie włóż słoik do lodówki na dolną półkę.
Krok 9:
Czosnek będzie gotowy za 2-3 tygodnie.
taką przekąskę można przygotować na zimę do długotrwałego przechowywania.
w tym celu sterylizuj słoiki i pokrywki w dogodny dla siebie sposób: w piekarniku, w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Zwiń obrabiany przedmiot sterylnymi pokrywkami i wyślij po ostygnięciu do piwnicy, balkonu, spiżarni lub lodówki (tj. w dowolnym wystarczająco chłodnym miejscu).
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
planowaliśmy zjeść czosnek po 3 tygodniach, więc zmniejszyłem nieco ilość octu do smaku.
opcjonalnie w kroku numer 5 do słoika można dodać parasol koperkowy i ostre chili. Z podanej liczby składników otrzymałem jeden słoik o pojemności 0,6 litra.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g