ogórki kiszone słodkie na zimę

słodkie, pikantne ogórki na zimę w słoikach! Ten zbiór ogórków na zimę znacznie różni się smakiem od zwykłych ogórków kiszonych. Takie ogórki uzyskuje się z przyjemną słodyczą i aromatem oraz lekką pikantnością na podniebieniu. Osobliwością marynaty jest dodanie do niej większej ilości cukru niż soli. Chrzan i inne przyprawy nadają ogórkom wspaniały aromat i pikantny niezwykły smak. Przepis jest dość prosty i szybki w przygotowaniu. Kilka puszek takich ogórków należy zwinąć na zimę, dobrze uzupełnią i urozmaicą menu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
20 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania. Oprócz ogórków do marynowania potrzebny jest chrzan (jeśli nie ma pod ręką liści, można użyć korzenia), czosnek, pietruszka, koperek, ziele angielskie, ziarna pieprzu, ostra papryka, liść laurowy, goździki, cukier, sól, ocet.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki do zbioru muszą być świeże, małe. Dokładnie umyj warzywa w misce, kilkakrotnie zmieniając wodę lub pod bieżącą wodą, możesz delikatnie pocierać ogórki szczotką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij ogórki czystą zimną wodą i pozostaw na cztery godziny do namoczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby ogórki były lepiej nasycone marynatą, ich końcówki należy odciąć po obu stronach. Po pozostawieniu w wodzie spuść wodę, ponownie umyj ogórki czystą wodą i pozwól im wyschnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Myjemy słoiki sodą i sterylizujemy w łaźni wodnej, wkładamy szyjkę słoika do czajnika z wrzącą wodą i trzymamy przez około 15 minut od momentu zagotowania wody słoiki o pojemności jednego litra. Możesz je wysterylizować w inny wygodny sposób: w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek, pokrój goździki na duże kawałki. Umyj korzeń chrzanu, obierz i pokrój na małe kawałki. Dokładnie spłucz warzywa i pozwól im całkowicie wyschnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na dnie słoików kładziemy kilka kawałków korzenia chrzanu, ząbków czosnku, pietruszki i koperku, pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy i goździki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasno wkładamy ogórki do słoików. Wlej wodę do rondla, dodaj cukier, sól i wlej ocet. Podpalamy, doprowadzamy marynatę do wrzenia, mieszamy, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły. Zalej ogórki gotowaną marynatą w słoikach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj słoiki pokrywkami i sterylizuj w garnku z wodą, kładąc szmatkę na dnie. Musisz wysterylizować około 15 minut słoika o pojemności 1 litra, możesz skupić się na Kolorze ogórków w słoiku, powinny stać się oliwkowe. Zwiń słoiki pokrywkami i pozwól im całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej do góry nogami pod ciepłym kocem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obrabiany przedmiot jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy