marynowana kapusta w dużych kawałkach z burakami

prosta w przygotowaniu, ale bardzo smaczna, aromatyczna i piękna przekąska! Marynowana kapusta z burakami, pomimo prostego składu i metody gotowania, okazuje się tak smaczną przekąską, która idealnie pasuje do prawie każdego dania, szczególnie gorącego mięsa z przystawką i nie tylko, więc ta sałatka doskonale uzupełni obiad i kolację w zwykłe dni, a także ozdobi świąteczny stół i na pewno przyciągnie uwagę gości swoim jasnym i pięknym wyglądem, a następnie smakiem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 80 % 8 g
41 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na sałatkę z białej kapusty i buraków. Ta przekąska może być przygotowywana przez cały rok ze świeżych warzyw. Możesz zrobić to na przyszłość, jest dobrze przechowywany w chłodnym miejscu, a im dłużej stoi, tym jego smak staje się jeszcze smaczniejszy i bogatszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyszczamy białą kapustę z górnych suchych i brudnych liści. Widelce kapusty do takiego zbioru muszą być gęste i ciasne. Pokrój główkę kapusty, pokrój łodygę, pokrój widelce kapusty na kilka dużych kawałków, ale powinny one być takiej wielkości, aby łatwo zmieściły się w trzylitrowym naczyniu lub innym pojemniku, w którym kapusta zostanie marynowana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Buraki i marchewki myjemy, obieramy. Pokrój buraki na kawałki o dowolnym kształcie i rozmiarze, możesz pokroić nożem tylko w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ząbki czosnku i pokrój w plastry lub duże kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż warzywa w czystym, wysterylizowanym słoiku lub innym naczyniu, które nie utlenia się podczas interakcji z warzywami i marynatą. Rozłóż warzywa równomiernie warstwami. Najpierw biała kapusta, na wierzchu kilka plasterków buraków, plasterki marchewki i plasterki ząbków czosnku. Warzywa powinny być szczelnie ułożone w słoiku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowanie marynaty. Wlej czystą wodę do emaliowanego rondla, możesz natychmiast wlać wrzącą wodę do rondla. Dodaj cukier, sól,olej roślinny i ocet. Włącz ogień i zagotuj mieszaninę, ciągle mieszając, aby cukier i sól rozpuściły się szybciej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej kapustę do słoika wrzącą marynatą, aby całkowicie zakryła zawartość słoika. Jeśli masz nasiona kopru, możesz wrzucić garść nasion do słoika, kapusta nabierze specjalnego przyjemnego aromatu i smaku. Kto lubi ostrzejsze przekąski, może dodać kawałek ostrej papryki. Wkładamy kapustę pod ucisk i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na dwa dni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie włóż kapustę do lodówki, pozwól jej dobrze ostygnąć i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy