skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na sałatkę z białej kapusty i buraków. Ta przekąska może być przygotowywana przez cały rok ze świeżych warzyw. Możesz zrobić to na przyszłość, jest dobrze przechowywany w chłodnym miejscu, a im dłużej stoi, tym jego smak staje się jeszcze smaczniejszy i bogatszy.
Krok 2:
Oczyszczamy białą kapustę z górnych suchych i brudnych liści. Widelce kapusty do takiego zbioru muszą być gęste i ciasne. Pokrój główkę kapusty, pokrój łodygę, pokrój widelce kapusty na kilka dużych kawałków, ale powinny one być takiej wielkości, aby łatwo zmieściły się w trzylitrowym naczyniu lub innym pojemniku, w którym kapusta zostanie marynowana.
Krok 3:
Buraki i marchewki myjemy, obieramy. Pokrój buraki na kawałki o dowolnym kształcie i rozmiarze, możesz pokroić nożem tylko w plasterki.
Krok 4:
Pokrój marchewki w plasterki.
Krok 5:
Obierz ząbki czosnku i pokrój w plastry lub duże kostki.
Krok 6:
Rozłóż warzywa w czystym, wysterylizowanym słoiku lub innym naczyniu, które nie utlenia się podczas interakcji z warzywami i marynatą. Rozłóż warzywa równomiernie warstwami. Najpierw biała kapusta, na wierzchu kilka plasterków buraków, plasterki marchewki i plasterki ząbków czosnku. Warzywa powinny być szczelnie ułożone w słoiku.
Krok 7:
Gotowanie marynaty. Wlej czystą wodę do emaliowanego rondla, możesz natychmiast wlać wrzącą wodę do rondla. Dodaj cukier, sól,olej roślinny i ocet. Włącz ogień i zagotuj mieszaninę, ciągle mieszając, aby cukier i sól rozpuściły się szybciej.
Krok 8:
Wlej kapustę do słoika wrzącą marynatą, aby całkowicie zakryła zawartość słoika. Jeśli masz nasiona kopru, możesz wrzucić garść nasion do słoika, kapusta nabierze specjalnego przyjemnego aromatu i smaku. Kto lubi ostrzejsze przekąski, może dodać kawałek ostrej papryki. Wkładamy kapustę pod ucisk i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na dwa dni.
Krok 9:
Następnie włóż kapustę do lodówki, pozwól jej dobrze ostygnąć i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g