marynowana papryka po ormiańsku na zimę

pyszna pikantna przekąska z papryki na zimę! Kuchnia kaukaska słynie z dań ze słodkiej papryki. Preparaty z niego na zimę są wykonywane na Kaukazie przez gospodynie domowe w każdym domu. Do stołu zawsze podawane są sałatki i przekąski z tego warzywa do mięsa i innych potraw. I rzeczywiście marynowana papryka według tego przepisu okazuje się bardzo pikantna, pachnąca i pyszna. Jednocześnie przepis jest dość prosty i szybki. Ta przekąska może być podawana na świątecznym stole lub na zwykły lunch lub kolację.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 13-19 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 50 % 7 g
84 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Paprykę można wziąć w dowolnym kolorze, najważniejsze jest to, że jest świeża, słodka i soczysta. Warzywa można również wziąć do smaku, ale lepiej będzie z młodym koperkiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę dobrze myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z nasion i wnętrzności. Kroimy go na połówki, ćwiartki lub kawałki, w zależności od wielkości puszek i pożądania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj koperek i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ząbki czosnku kroimy w plasterki lub kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź patelnię lub mały rondel z grubym dnem i zacznij przygotowywać marynatę. Wlej olej roślinny i ocet do rondla. Na Kaukazie ocet jabłkowy jest używany do marynowania, mamy, jak zwykle, stół, więc możesz wziąć dowolny z nich do woli, ale proporcje będą różne, siła tego octu jest inna. W rondelku wkładamy liść laurowy, ziele angielskie. Dodaj cukier i sól, wlej wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wkładamy patelnię z marynatą do ognia, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego. Włóż posiekaną paprykę do marynaty. Przykryj patelnię pokrywką i blanszuj paprykę nie dłużej niż 5 minut. Następnie wkładamy go do pustej patelni, blanszujemy następną partię pieprzu. Gdy cała papryka będzie gotowa (powinna stać się bardziej elastyczna, ale nie Miękka), włóż ją do przygotowanych słoików. Puszki o pożądanej objętości należy umyć i wysuszyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż część posiekanego kopru na dnie słoików, aby zakrył dno. Na wierzch posiekany czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie papryka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzchu koperek i czosnek. Pamiętaj, aby włożyć groszek ziela angielskiego do słoików i usunąć liść laurowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij wszystko pozostałą marynatą od blanszowania do wieszaków słoika. Wlej wodę do rondla, połóż szmatkę na dnie. Na tej patelni wkładamy słoiki z pieprzem, przykrywając je pokrywką. Woda powinna sięgać do ramion puszek. Sterylizujemy słoiki litrowe na średnim ogniu przez około 15 minut. Mocno dokręć pokrywki. Odwracamy banki do góry nogami, ale nie trzeba ich owijać. Gdy słoiki całkowicie ostygną, przechowujemy je w zimnym miejscu. Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy