skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do gotowania kapusty. Lepiej jest wziąć kapustę późnych odmian, jest słodsza i bardziej chrupiąca. Weź ocet stołowy, 9%. Jeśli masz tylko esencję octową, rozcieńcz ją wodą do pożądanego stężenia. Wybierz olej bez zapachu, w tym przepisie będzie zbędny.
Krok 2:
W kapuście oderwij złe, zepsute liście. Drobno posiekaj kapustę. Wygodniej jest to zrobić za pomocą specjalnego noża lub tarki, ale wszystko się ułoży Za pomocą prostego noża. włóż posiekaną kapustę do dużej miski.
Krok 3:
Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodaj marchewki do kapusty.
Krok 4:
Z papryki usuń nasiona. Pokrój paprykę w cienkie paski. Umieść paprykę na pozostałych warzywach.
Krok 5:
Wymieszaj kapustę z warzywami, wygodniej jest to zrobić bezpośrednio rękami. Nie ma potrzeby zgniatania kapusty, nie będziemy potrzebować jej soku, ponieważ napełnimy ją marynatą.
Krok 6:
Przygotuj marynatę. Weź patelnię, wlej do niej wodę i olej. Włóż sól i cukier, przyprawy i liść laurowy. Zmiażdż obrane ząbki czosnku płaską stroną ostrza noża. Dodaj do marynaty. Umieść marynatę na kuchence, zagotuj. Zdejmij z ognia i natychmiast wlej ocet. Wymieszać. Marynata jest gotowa.
Krok 7:
Zalej kapustę marynatą. Delikatnie wymieszaj. Marynata jest gorąca, uważaj! Pozostaw kapustę na 15 minut na stole, aby marynata w końcu ostygła.
Krok 8:
Przenieś kapustę do szklanych słoików i włóż do lodówki. Ponieważ marynata w takiej kapuście jest niewielka, nie jest przechowywana przez długi czas. Lepiej zrobić małe porcje i natychmiast je zjeść. Z kilograma kapusty otrzymasz około dwóch litrów gotowego produktu.
bardzo podobała mi się szybkość gotowania. Jarmuż jest bardziej sałatką, soczystą i pikantną.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g