marynowana kapusta z papryką i kolendrą szybko

Szybka, aromatyczna, chrupiąca kapusta w 15 minut! Świetna przystawka lub sałatka do dania głównego! Na jego przygotowanie spędzisz bardzo mało czasu. Ze względu na gorącą marynatę kapusta jest szybko marynowana, ale zachowuje wszystkie swoje korzystne właściwości. Pieprz i kolendra dodają pikantnego akcentu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 56 % 10 g
96 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do gotowania kapusty. Lepiej jest wziąć kapustę późnych odmian, jest słodsza i bardziej chrupiąca. Weź ocet stołowy, 9%. Jeśli masz tylko esencję octową, rozcieńcz ją wodą do pożądanego stężenia. Wybierz olej bez zapachu, w tym przepisie będzie zbędny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W kapuście oderwij złe, zepsute liście. Drobno posiekaj kapustę. Wygodniej jest to zrobić za pomocą specjalnego noża lub tarki, ale wszystko się ułoży Za pomocą prostego noża. włóż posiekaną kapustę do dużej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodaj marchewki do kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z papryki usuń nasiona. Pokrój paprykę w cienkie paski. Umieść paprykę na pozostałych warzywach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj kapustę z warzywami, wygodniej jest to zrobić bezpośrednio rękami. Nie ma potrzeby zgniatania kapusty, nie będziemy potrzebować jej soku, ponieważ napełnimy ją marynatą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj marynatę. Weź patelnię, wlej do niej wodę i olej. Włóż sól i cukier, przyprawy i liść laurowy. Zmiażdż obrane ząbki czosnku płaską stroną ostrza noża. Dodaj do marynaty. Umieść marynatę na kuchence, zagotuj. Zdejmij z ognia i natychmiast wlej ocet. Wymieszać. Marynata jest gotowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zalej kapustę marynatą. Delikatnie wymieszaj. Marynata jest gorąca, uważaj! Pozostaw kapustę na 15 minut na stole, aby marynata w końcu ostygła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś kapustę do szklanych słoików i włóż do lodówki. Ponieważ marynata w takiej kapuście jest niewielka, nie jest przechowywana przez długi czas. Lepiej zrobić małe porcje i natychmiast je zjeść. Z kilograma kapusty otrzymasz około dwóch litrów gotowego produktu.

bardzo podobała mi się szybkość gotowania. Jarmuż jest bardziej sałatką, soczystą i pikantną.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy