marynowane pomidory z kwasem cytrynowym na zimę

prosty zbiór pomidorów na zimę, bez octu! Niektóre gospodynie domowe odmawiają stosowania zwykłego konserwanta w półfabrykatach - octu, uważając go za szkodliwy dla zdrowia i zastępując go innymi dodatkami, na przykład kwasem cytrynowym. Nie ma różnicy w sposobie przygotowania i smaku gotowego produktu
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
21 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować pomidory z kwasem cytrynowym? mprzygotujmy składniki zgodnie z listą. Zacznijmy od przygotowania puszek do przedmiotu obrabianego. Moje słoiki z sodą i sterylizowane w łaźni wodnej, pozwól im wyschnąć, umyj pokrywki i zagotuj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory do marynowania lepiej używać średnich i gęstych, dobrze dojrzałych, ale nie przejrzałych. Dokładnie umyj pomidory, pozwól wodzie spłynąć z owoców. Każdy pomidor jest nakłuwany wykałaczką w miejscu mocowania łodygi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Liście chrzanu, porzeczek, wiśni, parasoli koperkowych, liści laurowych, pieprzu dokładnie umyć, wysuszyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Ząbki czosnku obieramy z folii i kroimy na kilka dużych kawałków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na dnie słoików kładziemy liście chrzanu, porzeczek i wiśni, parasole koperkowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż pomidory na wierzchu, posyp je krążkami cebuli i kawałkami czosnku, liściem laurowym, pieprzem. Zagotuj wodę i zalej zawartość słoików wrzącą wodą, aby całkowicie przykryła pomidory, pozostaw na 15 minut, przykrywając słoiki pokrywkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wodę ze słoików do emaliowanej patelni, lepiej użyć specjalnej pokrywki z otworami, aby małe kawałki i przyprawy nie wypadły z słoików na patelnię. Włącz ogień. Dodaj cukier, sól i kwas cytrynowy do wody. Doprowadź marynatę do wrzenia, mieszając łyżką, aby luźne całkowicie się rozpuściły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij zawartość słoików marynatą, aby sięgała do ramion słoików. Natychmiast zwijamy lub skręcamy słoiki pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozwól mu całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zbiór pomidorów z kwasem cytrynowym na zimę jest gotowy. Pod względem jakości taki preparat nie różni się od marynowanych pomidorów ze zwykłym konserwantem octowym, ale do smaku marynowane pomidory są gęste, pachnące, o przyjemnym słodko-kwaśnym smaku, bez smaku octu. Smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy