skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować pomidory z kwasem cytrynowym? mprzygotujmy składniki zgodnie z listą. Zacznijmy od przygotowania puszek do przedmiotu obrabianego. Moje słoiki z sodą i sterylizowane w łaźni wodnej, pozwól im wyschnąć, umyj pokrywki i zagotuj.
Krok 2:
Pomidory do marynowania lepiej używać średnich i gęstych, dobrze dojrzałych, ale nie przejrzałych. Dokładnie umyj pomidory, pozwól wodzie spłynąć z owoców. Każdy pomidor jest nakłuwany wykałaczką w miejscu mocowania łodygi.
Krok 3:
Liście chrzanu, porzeczek, wiśni, parasoli koperkowych, liści laurowych, pieprzu dokładnie umyć, wysuszyć.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Ząbki czosnku obieramy z folii i kroimy na kilka dużych kawałków.
Krok 5:
Na dnie słoików kładziemy liście chrzanu, porzeczek i wiśni, parasole koperkowe.
Krok 6:
Rozłóż pomidory na wierzchu, posyp je krążkami cebuli i kawałkami czosnku, liściem laurowym, pieprzem. Zagotuj wodę i zalej zawartość słoików wrzącą wodą, aby całkowicie przykryła pomidory, pozostaw na 15 minut, przykrywając słoiki pokrywkami.
Krok 7:
Wlej wodę ze słoików do emaliowanej patelni, lepiej użyć specjalnej pokrywki z otworami, aby małe kawałki i przyprawy nie wypadły z słoików na patelnię. Włącz ogień. Dodaj cukier, sól i kwas cytrynowy do wody. Doprowadź marynatę do wrzenia, mieszając łyżką, aby luźne całkowicie się rozpuściły.
Krok 8:
Napełnij zawartość słoików marynatą, aby sięgała do ramion słoików. Natychmiast zwijamy lub skręcamy słoiki pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozwól mu całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.
Krok 9:
Zbiór pomidorów z kwasem cytrynowym na zimę jest gotowy. Pod względem jakości taki preparat nie różni się od marynowanych pomidorów ze zwykłym konserwantem octowym, ale do smaku marynowane pomidory są gęste, pachnące, o przyjemnym słodko-kwaśnym smaku, bez smaku octu. Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g