skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pikantne ogórki na zimę marynowane z octem? Tradycyjnie ogórki do konserwacji (nie ma znaczenia, czy będzie to solenie, czy marynowanie) moczyć wstępnie w zwykłej zimnej wodzie przez co najmniej dwie godziny. Dzięki temu warzywa są nasycone wilgocią, dosłownie ożywają i stają się tak chrupiące, jak to tylko możliwe.
Krok 2:
Następnie w przypadku ogórków odetnij końcówki po obu stronach. Jest to konieczne, aby warzywa marynowały się tak szybko, jak to możliwe i były gotowe do spożycia. Ale ten krok można pominąć. Oznacza to, że możesz zostawić ogórki w całości.
Krok 3:
Puszki umyć wstępnie sodą oczyszczoną i wysuszyć. Do każdego słoika dodaj nasiona kopru włoskiego, posiekany korzeń chrzanu i ostre chili. Umieść ilość ostrej papryki według uznania, trzeźwo oceniając możliwości swojego ciała.
Krok 4:
Pokrój świeży czosnek na talerze, ugotuj ostrą paprykę, ziele angielskie-groszek i goździki.
Krok 5:
Następnie umieść ogórki w słoikach. Ponieważ mam małe ogórki, po prostu umieściłem je w chaotyczny sposób. A większe warzywa umieszcza się w słoikach pionowo, blisko siebie. Zalej słoiki wrzącą wodą, wlewając ją do środka, bezpośrednio na ogórki. Pozostaw słoiki przykryte pokrywkami na piętnaście minut.
Krok 6:
Do rondla wlej taką samą ilość zimnej wody, jaką już mają słoiki. Na litrowy słoik Zajęło mi około pół litra wody, ale lepiej zrobić trochę więcej marynaty, ponieważ będzie to potrzebne dalej. Doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj sól, cukier i ocet. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą i gotuj przez trzy minuty.
Krok 7:
Podczas gotowania marynaty należy spuścić cały płyn ze słoików. Nie będzie już potrzebna. Napełnij słoiki wrzącą solanką, uważając, aby nie dostać się bezpośrednio na szkło, aby nie pękło. Wlej wrzącą wodę do środka, bezpośrednio na ogórki.
Krok 8:
Umieść słoiki przykryte pokrywkami w piekarniku nagrzanym do stu stopni. Po pięciu minutach zwiększ temperaturę do stu dwudziestu stopni i sterylizuj przez kolejne piętnaście minut. Po zakończeniu sterylizacji otwórz lekko drzwiczki piekarnika i pozwól ogórkom nieco ostygnąć. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z piekarnika, dodaj marynatę do góry i zakręć pokrywkami.
po zamknięciu słoików odwróć je do góry nogami i zawiń. Używam dużego ręcznika złożonego dwa razy. W tej formie ogórki powoli ostygną, po czym będą gotowe do zbioru do przechowywania.
Zwykle trzymam słoiki w lodówce, ale będą dobrze stać w piwnicy, a nawet w temperaturze pokojowej.
ogórki są tak ostre i pikantne, jak to tylko możliwe. Z wyraźnym smakiem marynaty octowej.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g