skład / składniki
metoda gotowania
na początek odpowiednio posortujemy plony i odłożymy gęste, twarde owoce o wielkości około 10 cm, jeśli ogórki lekko uschły, mogą przywrócić świeżość, mocząc około 15 godzin w zimnej wodzie. Tak przygotowane warzywa myjemy, odcinamy ogony (jeśli są miękkie) i wkładamy do miski.
trzylitrowy słoik umyć, wysterylizować i wrzucić na dno przyprawy (czerwona papryka, ziarna czarnego pieprzu, czosnek, kolendra i goździki)
następnie bardzo ciasno wkładamy ogórki do słoika, przesuwając je liśćmi chrzanu, porzeczek, parasolami koperkowymi.
wlać wrzącą wodę, po 5 minutach spuścić wodę do rondla, podpalić, ponownie zagotować (ale nie gotować!) i robimy marynatę. Dodaj cukier i sól, a następnie ocet (1 łyżka. l natychmiast do słoika z ogórkami). Wlej marynatę do słoika, poczekaj kilka minut, aż powietrze wyjdzie i dodaj je w razie potrzeby.
Zwiń sterylizowane pokrywki, odwróć i pozostaw na trzy dni pod ręcznikiem. Następnie przenosimy go do piwnicy w celu długotrwałego przechowywania.
jeśli przestrzegałeś zasad czystości i sterylizacji, nie musisz pasteryzować słoików. Ale dla bezpieczeństwa możesz umieścić słoik z ogórkami na patelni i gotować przez 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g