kiszone ogórki jak w sklepie na zimę

najbardziej chrupiące ogórki, spodoba się wszystkim! Chrupiące pikantne ogórki uwielbiają wszyscy. Ale marynować je & quot; jak w sklepie" nie każdemu się udaje. Ale jeśli dokładnie zastosujesz się do przepisu, wynik cię zadowoli.
ElliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
13 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 16 h

na początek odpowiednio posortujemy plony i odłożymy gęste, twarde owoce o wielkości około 10 cm, jeśli ogórki lekko uschły, mogą przywrócić świeżość, mocząc około 15 godzin w zimnej wodzie. Tak przygotowane warzywa myjemy, odcinamy ogony (jeśli są miękkie) i wkładamy do miski.
trzylitrowy słoik umyć, wysterylizować i wrzucić na dno przyprawy (czerwona papryka, ziarna czarnego pieprzu, czosnek, kolendra i goździki)
następnie bardzo ciasno wkładamy ogórki do słoika, przesuwając je liśćmi chrzanu, porzeczek, parasolami koperkowymi.
wlać wrzącą wodę, po 5 minutach spuścić wodę do rondla, podpalić, ponownie zagotować (ale nie gotować!) i robimy marynatę. Dodaj cukier i sól, a następnie ocet (1 łyżka. l natychmiast do słoika z ogórkami). Wlej marynatę do słoika, poczekaj kilka minut, aż powietrze wyjdzie i dodaj je w razie potrzeby.
Zwiń sterylizowane pokrywki, odwróć i pozostaw na trzy dni pod ręcznikiem. Następnie przenosimy go do piwnicy w celu długotrwałego przechowywania.
jeśli przestrzegałeś zasad czystości i sterylizacji, nie musisz pasteryzować słoików. Ale dla bezpieczeństwa możesz umieścić słoik z ogórkami na patelni i gotować przez 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy