skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania. Takie przygotowanie można wykonać przez cały rok, mając pod ręką świeżą cebulę. Ale lepiej, oczywiście, angażować się w konserwację w sezonie zbiorów, kiedy wszystkie warzywa są soczyste, smaczne i bogate w przydatne substancje.
Krok 2:
Natychmiast musisz przygotować słoiki do przedmiotu obrabianego. Lepiej jest używać małych słoików, aby po otwarciu przedmiotu obrabianego nie przechowywać przez długi czas, natychmiast zjeść. Moje puszki z sodą i sterylizowane w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Jeden z wygodnych sposobów w piekarniku, dzięki czemu można szybko wysterylizować dużą liczbę słoików. W przypadku słoików litrowych wystarczy 15 minut w temperaturze 150 stopni. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy.
Krok 3:
Jeśli cebula jest mała, a słoiki mogą pomieścić całe cebule, cebulę można marynować w całości. Ale jeśli żarówki są duże, a słoiki małe, cebulki można pokroić na kawałki lub pierścienie, pióra, które lubią bardziej. Dla kontrastu możesz wziąć białą i czerwoną cebulę.
Krok 4:
Obierz cebulę, pokrój na ćwiartki lub w inny sposób.
Krok 5:
Szczelnie włóż go do sterylnych słoików, włóż ziarna pieprzu, goździki i liście laurowe, w razie potrzeby więcej przypraw. Wlać wrzącą wodę, ile wejdzie do słoików (Zwykle gotuję z rezerwą, na taką ilość cebuli około 1,5 litra), przykryć pokrywkami i pozostawić na 10 minut.
Krok 6:
Następnie wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier. Doprowadź wodę do wrzenia. Wlewamy ocet, trzymamy go w ogniu przez kolejne kilka minut, wyłączamy ogień.
Krok 7:
Natychmiast wlej cebulę do słoików marynatą, aby całkowicie zakryła cebulę i dotarła do ramion słoików. Zwijamy słoiki pokrywkami, pozwalamy im ostygnąć przykryte ciepłym kocem w temperaturze pokojowej i przechowujemy w chłodnej spiżarni. Smacznego!
marynowana cebula to pyszna przekąska, którą można podać na ucztę z mocnymi napojami, a także doskonale uzupełni dania mięsne w codziennym menu lub posłuży jako dobry dodatek do sałatek. W końcu marynowana cebula praktycznie nie zawiera goryczy w smaku, ale staje się bardzo aromatyczna, soczysta i smaczna.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g