marynowana cebula na zimę

Prosta i interesująca przystawka i baza do sałatek! Wydawałoby się, po co robić taki preparat na zimę, ponieważ cebula jest przechowywana świeża prawie przez cały rok, nawet w temperaturze pokojowej. Ale ten przedmiot jest bardzo interesujący i warto zwinąć kilka słoików marynowanej cebuli na zimę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
44 kcal
IG: 91 / 0 / 9

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania. Takie przygotowanie można wykonać przez cały rok, mając pod ręką świeżą cebulę. Ale lepiej, oczywiście, angażować się w konserwację w sezonie zbiorów, kiedy wszystkie warzywa są soczyste, smaczne i bogate w przydatne substancje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Natychmiast musisz przygotować słoiki do przedmiotu obrabianego. Lepiej jest używać małych słoików, aby po otwarciu przedmiotu obrabianego nie przechowywać przez długi czas, natychmiast zjeść. Moje puszki z sodą i sterylizowane w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Jeden z wygodnych sposobów w piekarniku, dzięki czemu można szybko wysterylizować dużą liczbę słoików. W przypadku słoików litrowych wystarczy 15 minut w temperaturze 150 stopni. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli cebula jest mała, a słoiki mogą pomieścić całe cebule, cebulę można marynować w całości. Ale jeśli żarówki są duże, a słoiki małe, cebulki można pokroić na kawałki lub pierścienie, pióra, które lubią bardziej. Dla kontrastu możesz wziąć białą i czerwoną cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, pokrój na ćwiartki lub w inny sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szczelnie włóż go do sterylnych słoików, włóż ziarna pieprzu, goździki i liście laurowe, w razie potrzeby więcej przypraw. Wlać wrzącą wodę, ile wejdzie do słoików (Zwykle gotuję z rezerwą, na taką ilość cebuli około 1,5 litra), przykryć pokrywkami i pozostawić na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier. Doprowadź wodę do wrzenia. Wlewamy ocet, trzymamy go w ogniu przez kolejne kilka minut, wyłączamy ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Natychmiast wlej cebulę do słoików marynatą, aby całkowicie zakryła cebulę i dotarła do ramion słoików. Zwijamy słoiki pokrywkami, pozwalamy im ostygnąć przykryte ciepłym kocem w temperaturze pokojowej i przechowujemy w chłodnej spiżarni. Smacznego!

marynowana cebula to pyszna przekąska, którą można podać na ucztę z mocnymi napojami, a także doskonale uzupełni dania mięsne w codziennym menu lub posłuży jako dobry dodatek do sałatek. W końcu marynowana cebula praktycznie nie zawiera goryczy w smaku, ale staje się bardzo aromatyczna, soczysta i smaczna.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy