skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szczupaka marynowanego z cebulą? Przygotuj jedzenie. Lepiej, jeśli ryba jest świeża, świeżo złowiona. Jeśli jest zamrożony, nie boi się, wszystko się ułoży, najważniejsze jest prawidłowe rozmrożenie. Oczyść szczupaka z łusek, usuń głowę, ogon, wnętrzności, grzbiet i kości. Opłucz filety i osusz.
Krok 2:
Pokrój filety ze szczupaka najpierw na cienkie kawałki, a następnie każdy kawałek na kolejne połówki.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 4:
Włóż kawałki szczupaka do miski, dodaj sól i cukier. Dokładnie wymieszaj rybę rękami, wcierając przyprawy w każdy kawałek.
Krok 5:
W słoiku (0,5 l) lub innym pojemniku do marynowania ułóż warstwę cebuli, a następnie warstwę ryby. Wybierz naczynia do marynowania z materiałów nieutleniających-szkła, stali nierdzewnej, z emalią.
Krok 6:
Układaj warstwy w tej samej kolejności, aż szczupak i cebula się skończą. Lekko ubij żywność, aby wszystko pasowało.
Krok 7:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Połącz olej roślinny i ocet stołowy. Mieszaj marynatę do uzyskania gładkiej emulsji. Napełnij szczupaka marynatą cebulową. Przykryj słoik pokrywką i włóż szczupaka do lodówki do marynowania przez 2 dni. Okresowo potrząsaj słoikiem z rybą. Podawaj gotową rybę z cebulą i marynatą do stołu. Smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g