szczupak marynowany z cebulą

Pikantny, apetyczny, łatwy i prosty w przygotowaniu! Szczupak marynowany z cebulą to przepis na pyszną rybę do szybkiego solenia. W ciągu zaledwie dwóch dni otrzymasz wspaniałą przekąskę. Nie ma zapachu rzeki z taką marynatą, szczupak okazuje się umiarkowanie słony i bardzo smaczny.
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 13 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 10 % 2 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szczupaka marynowanego z cebulą? Przygotuj jedzenie. Lepiej, jeśli ryba jest świeża, świeżo złowiona. Jeśli jest zamrożony, nie boi się, wszystko się ułoży, najważniejsze jest prawidłowe rozmrożenie. Oczyść szczupaka z łusek, usuń głowę, ogon, wnętrzności, grzbiet i kości. Opłucz filety i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filety ze szczupaka najpierw na cienkie kawałki, a następnie każdy kawałek na kolejne połówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż kawałki szczupaka do miski, dodaj sól i cukier. Dokładnie wymieszaj rybę rękami, wcierając przyprawy w każdy kawałek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W słoiku (0,5 l) lub innym pojemniku do marynowania ułóż warstwę cebuli, a następnie warstwę ryby. Wybierz naczynia do marynowania z materiałów nieutleniających-szkła, stali nierdzewnej, z emalią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Układaj warstwy w tej samej kolejności, aż szczupak i cebula się skończą. Lekko ubij żywność, aby wszystko pasowało.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Połącz olej roślinny i ocet stołowy. Mieszaj marynatę do uzyskania gładkiej emulsji. Napełnij szczupaka marynatą cebulową. Przykryj słoik pokrywką i włóż szczupaka do lodówki do marynowania przez 2 dni. Okresowo potrząsaj słoikiem z rybą. Podawaj gotową rybę z cebulą i marynatą do stołu. Smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy