marynowane kurki na zimę

marynowane kurki to prosty i pyszny przepis. Marynowane kurki według tego przepisu to świetna przekąska i dodatek do dań mięsnych, drobiowych, a także gotowanych ziemniaków w dni postne lub na obiad.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 50 % 2 g
14 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszelkie kurki nadają się do marynowania, ale oczywiście lepiej, jeśli masz małe, młode. Duże można marynować w plasterkach. Oto te kurki, które zebraliśmy teraz w lesie - małe. jak guziki, nie wzięli najmniejszej rzeczy. Szkoda, że wielu po prostu rozdziera grzyby wraz z podłożem leśnym, mchem - a następnie sortuje w domu, a nawet w punkcie, w którym sprzedają. Grzybnia bardzo cierpi. Kurki należy oczyścić z gruzu i ziemi, dobrze spłukać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij brudne części nóg kurków, pozostaw je czyste bez zmian.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie kurki należy gotować w osolonej wrzącej wodzie (1 łyżka stołowa na 1 litr wody). Gotuj przez 15-20 minut. Odcedź grzyby do durszlaka i natychmiast zalej zimną wodą, pozwól wodzie spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do marynaty przygotuj sól, cukier, ocet i przyprawy: cynamon, goździki, ziele angielskie i czarny pieprz, nasiona gorczycy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę i dodaj wszystkie składniki, ocet na końcu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź przygotowane, odcedzone z wody kurki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurz je we wrzącej marynacie, gotuj kurki w marynacie przez 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz możesz rozłożyć je wrzące w sterylnych słoikach i zamknąć sterylnymi pokrywkami - i pod futrem. Są doskonale przechowywane i bez sterylnego opakowania. W takim przypadku kurki są schładzane w marynacie, układane w suchych, czystych słoikach, zamykane czystymi pokrywkami, na powierzchnię można wlać jedną lub dwie łyżki oleju słonecznikowego.

konserwowanie kurków to przyjemność! Te jasne, słoneczne grzyby pojawiają się jako jedne z pierwszych w pachnącym mchu leśnym - czyste jak krople słońca. Nie bez powodu kurki są kochane w Europie-owady i robaki praktycznie nie wpływają na te grzyby. Z kurków można przygotować wiele różnych potraw, w tym można je marynować. Marynowane kurki są mocne, co prawda gumowate podczas gryzienia, ale to odróżnia je od innych grzybów. Marynaty można stosować najróżniejsze-pikantne, słodkie, kwaśne. Proponowana marynata jest raczej słodko-kwaśna, jeśli chcesz, możesz ją zmienić, a także przyprawy-weź te, które wolisz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy