skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszelkie kurki nadają się do marynowania, ale oczywiście lepiej, jeśli masz małe, młode. Duże można marynować w plasterkach. Oto te kurki, które zebraliśmy teraz w lesie - małe. jak guziki, nie wzięli najmniejszej rzeczy. Szkoda, że wielu po prostu rozdziera grzyby wraz z podłożem leśnym, mchem - a następnie sortuje w domu, a nawet w punkcie, w którym sprzedają. Grzybnia bardzo cierpi. Kurki należy oczyścić z gruzu i ziemi, dobrze spłukać.
Krok 2:
Odetnij brudne części nóg kurków, pozostaw je czyste bez zmian.
Krok 3:
Następnie kurki należy gotować w osolonej wrzącej wodzie (1 łyżka stołowa na 1 litr wody). Gotuj przez 15-20 minut. Odcedź grzyby do durszlaka i natychmiast zalej zimną wodą, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 4:
Do marynaty przygotuj sól, cukier, ocet i przyprawy: cynamon, goździki, ziele angielskie i czarny pieprz, nasiona gorczycy.
Krok 5:
Zagotuj wodę i dodaj wszystkie składniki, ocet na końcu.
Krok 6:
Weź przygotowane, odcedzone z wody kurki.
Krok 7:
Zanurz je we wrzącej marynacie, gotuj kurki w marynacie przez 15 minut.
Krok 8:
Teraz możesz rozłożyć je wrzące w sterylnych słoikach i zamknąć sterylnymi pokrywkami - i pod futrem. Są doskonale przechowywane i bez sterylnego opakowania. W takim przypadku kurki są schładzane w marynacie, układane w suchych, czystych słoikach, zamykane czystymi pokrywkami, na powierzchnię można wlać jedną lub dwie łyżki oleju słonecznikowego.
konserwowanie kurków to przyjemność! Te jasne, słoneczne grzyby pojawiają się jako jedne z pierwszych w pachnącym mchu leśnym - czyste jak krople słońca. Nie bez powodu kurki są kochane w Europie-owady i robaki praktycznie nie wpływają na te grzyby. Z kurków można przygotować wiele różnych potraw, w tym można je marynować. Marynowane kurki są mocne, co prawda gumowate podczas gryzienia, ale to odróżnia je od innych grzybów. Marynaty można stosować najróżniejsze-pikantne, słodkie, kwaśne. Proponowana marynata jest raczej słodko-kwaśna, jeśli chcesz, możesz ją zmienić, a także przyprawy-weź te, które wolisz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurki - 13 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g