ogórki korniszony marynowane na zimę

lubisz małe chrupiące ogórki?W takim razie ten przepis jest dla ciebie! Lubię pachnące chrupiące ogórki, do przepisu wybrałem małe korniszony o długości około 8-9 cm, wszystkie składniki podano w ilości 1 litrowego słoika
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
49 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować chrupiące korniszony na zimę? Ogórki dokładnie opłucz, odetnij końcówki i zalej zimną wodą przez kilka godzin. Liczba ogórków i innych składników w przepisie jest obliczana na 1 litrowy słoik. Należy pamiętać, że w zależności od wielkości korniszonów w słoiku może zmieścić się nieco większa lub nieco mniejsza liczba ogórków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na dnie wysterylizowanego słoika umieść ząbek czosnku, liść laurowy, 3 groszki czarnego i ziela angielskiego, parasol koperkowy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę w garnku.W międzyczasie napełnij słoiki korniszonami na & quot; Wieszaki & quot;. Zalać wrzącą wodą i przykryć przegotowanymi pokrywkami, pozostawić do ostygnięcia wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę z powrotem do rondla, podgrzej, dodaj sól,cukier, a następnie ocet, zagotuj.Zalej wrzącą marynatą korniszony i zwiń.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć słoiki, zawiń i pozostaw do ostygnięcia

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

to podstawowy przepis, jeśli lubisz ostre ogórki, dodaj mały kawałek chili do słoika.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Korniszony - 28   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy