skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować chrupiące korniszony na zimę? Ogórki dokładnie opłucz, odetnij końcówki i zalej zimną wodą przez kilka godzin. Liczba ogórków i innych składników w przepisie jest obliczana na 1 litrowy słoik. Należy pamiętać, że w zależności od wielkości korniszonów w słoiku może zmieścić się nieco większa lub nieco mniejsza liczba ogórków.
Krok 2:
Na dnie wysterylizowanego słoika umieść ząbek czosnku, liść laurowy, 3 groszki czarnego i ziela angielskiego, parasol koperkowy
Krok 3:
Zagotuj wodę w garnku.W międzyczasie napełnij słoiki korniszonami na & quot; Wieszaki & quot;. Zalać wrzącą wodą i przykryć przegotowanymi pokrywkami, pozostawić do ostygnięcia wody.
Krok 4:
Wlej wodę z powrotem do rondla, podgrzej, dodaj sól,cukier, a następnie ocet, zagotuj.Zalej wrzącą marynatą korniszony i zwiń.
Krok 5:
Odwróć słoiki, zawiń i pozostaw do ostygnięcia
Krok 6:
Smacznego!
to podstawowy przepis, jeśli lubisz ostre ogórki, dodaj mały kawałek chili do słoika.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Korniszony - 28 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g