skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Otwórz arkusz.
Krok 3:
Nałóż 10 arkuszy.
Krok 4:
Odwróć.
Krok 5:
Odetnij kucyki.
Krok 6:
Stos wiązek.
Krok 7:
Bułeczki bez kucyków.
Krok 8:
Proces owijania.
Krok 9:
Proces owijania.
Krok 10:
Pakiet w słoiku.
Krok 11:
Włóż stos do słoika.
Krok 12:
Słoik z liśćmi.
Krok 13:
Banki są gotowe!
Krok 14:
Martwa natura z kucyków:)
Krok 15:
Marynata...
Krok 16:
Dodaj sól...
Krok 17:
... piasek i ocet.
Krok 18:
Wrząca woda...
Krok 19:
... wlać do słoika.
Krok 20:
Przygotuj czapki.
Krok 21:
Zamknij pokrywkę.
Krok 22:
Odwróć.
Krok 23:
Przykryj kocem.
Krok 24:
Krok 25:
Tak więc do zbioru potrzebujemy świeżych liści winogron, soli, granulowanego cukru, 70% kwasu octowego (mówiąc prościej, esencji) i przegotowanej wody.
połóż liść na stole i połóż na nim kolejne dziewięć liści, tak aby ogony znajdowały się jeden na drugim. Otrzymamy pęczek dziesięciu liści (taki rachunek jest wygodny podczas gotowania potrawy w przyszłości). Odwróć liście na beczkę i przytnij ogony nożyczkami, jeśli to możliwe, bliżej podstawy liścia. W ten sam sposób przygotuj 7-10 pęczków.
zwinąć każdą wiązkę w rurkę i owinąć pięścią więcej wiązek rurek, jak to możliwe. Tak więc, trzymając bukiet liści w pięści, włóż pęczki liści do przygotowanego czystego słoika. Jeśli w słoiku jest puste miejsce, wypełnij je kopertami z liści.
w ten sam sposób przygotuj pozostałe słoiki (możesz użyć innej metody, jak chcesz).
w jednym litrowym słoiku wypełnionym świeżymi liśćmi winogron umieść 1 łyżkę soli (weź małą, dużą ilość jodu), 1 łyżeczkę granulowanego cukru i 1 łyżeczkę esencji "bez góry". Zaopatrz się w wrzącą wodę i wlej ją do przygotowanych słoików. Uważaj, woda może pozostawać na" podłogach " liści, tworząc miraż pełności słoika.
zakorkuj słoik wysterylizowaną pokrywką. Odwróć słoik i przykryj ciepłym kocem. Po schłodzeniu przechowuj słoiki w chłodnym miejscu.
dla Zabawy chcę powiedzieć, że z 2 kilogramów świeżych liści wyszło 1 półtoralitrowe i 5 litrowe słoiki. Zimą jedna puszka gotowego produktu kosztuje 2 kg świeżych liści zakupionych latem. Jest powód do myślenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g