marynowane liście winogron

pyszna oryginalna fantazja o tematyce marynowania! wszystkie składniki są naturalne i można je długo przechowywać Jeśli chcesz przygotować delikatne marynowane liście winogron, lepiej je konserwować późną wiosną lub wczesnym latem. W przeciwnym razie danie przygotowane w przyszłości będzie twarde, a żyły liści będą odczuwalne podczas jedzenia.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
4 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Otwórz arkusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nałóż 10 arkuszy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odwróć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odetnij kucyki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stos wiązek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bułeczki bez kucyków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Proces owijania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Proces owijania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pakiet w słoiku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż stos do słoika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Słoik z liśćmi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Banki są gotowe!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Martwa natura z kucyków:)

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Marynata...

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj sól...

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    ... piasek i ocet.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wrząca woda...

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    ... wlać do słoika.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przygotuj czapki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zamknij pokrywkę.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Odwróć.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Przykryj kocem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.

Tak więc do zbioru potrzebujemy świeżych liści winogron, soli, granulowanego cukru, 70% kwasu octowego (mówiąc prościej, esencji) i przegotowanej wody.
połóż liść na stole i połóż na nim kolejne dziewięć liści, tak aby ogony znajdowały się jeden na drugim. Otrzymamy pęczek dziesięciu liści (taki rachunek jest wygodny podczas gotowania potrawy w przyszłości). Odwróć liście na beczkę i przytnij ogony nożyczkami, jeśli to możliwe, bliżej podstawy liścia. W ten sam sposób przygotuj 7-10 pęczków.
zwinąć każdą wiązkę w rurkę i owinąć pięścią więcej wiązek rurek, jak to możliwe. Tak więc, trzymając bukiet liści w pięści, włóż pęczki liści do przygotowanego czystego słoika. Jeśli w słoiku jest puste miejsce, wypełnij je kopertami z liści.
w ten sam sposób przygotuj pozostałe słoiki (możesz użyć innej metody, jak chcesz).
w jednym litrowym słoiku wypełnionym świeżymi liśćmi winogron umieść 1 łyżkę soli (weź małą, dużą ilość jodu), 1 łyżeczkę granulowanego cukru i 1 łyżeczkę esencji "bez góry". Zaopatrz się w wrzącą wodę i wlej ją do przygotowanych słoików. Uważaj, woda może pozostawać na" podłogach " liści, tworząc miraż pełności słoika.
zakorkuj słoik wysterylizowaną pokrywką. Odwróć słoik i przykryj ciepłym kocem. Po schłodzeniu przechowuj słoiki w chłodnym miejscu.
dla Zabawy chcę powiedzieć, że z 2 kilogramów świeżych liści wyszło 1 półtoralitrowe i 5 litrowe słoiki. Zimą jedna puszka gotowego produktu kosztuje 2 kg świeżych liści zakupionych latem. Jest powód do myślenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Liście winogron - 0   kcal/100g

Podobne przepisy