skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na marynowaną kapustę. Aby przekąska była szczególnie smaczna i aromatyczna, do jej przygotowania użyjemy buraków i czosnku. Oczyść główkę kapusty z górnych brudnych i suchych liści. Pokrój łodygę, pokrój główkę kapusty na kilka dużych kawałków o takiej wielkości, aby zmieściły się w trzylitrowym słoiku lub innym naczyniu, w którym kapusta będzie marynowana. Do marynowania nie można używać naczyń wykonanych z materiału utleniającego.
Krok 2:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie talerze lub małe kostki, które lubią bardziej. Po przygotowaniu przystawki i marynowaniu kapusty buraki można również podać do stołu wraz z kapustą, okazuje się również smaczne. A dzięki burakom kapusta nadal nabiera jasnego i pięknego koloru.
Krok 3:
Obierz czosnek z folii, pokrój goździki na duże kawałki lub plastry. Nasiona kopru nadają kapuście specjalny aromat, można je zbierać jesienią na działce z przerośniętego kopru lub kupić w aptece lub sklepie.
Krok 4:
Aby kapusta po marynowaniu zyskała jeszcze przyjemną naturalną słodycz, możesz dodać marchewki do liczby składników. Marchewki myjemy, myjemy i kroimy w kółka.
Krok 5:
Przygotuj marynatę do marynowania kapusty w szybki sposób. Wlej czystą przefiltrowaną wodę do rondla, dodaj cukier, sól, ziarna pieprzu, nasiona kopru, liść laurowy – odmierzoną ilość. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez około 10 minut. Zdejmij z ognia. Wlej ocet, wymieszaj.
Krok 6:
Wlać wrzącą marynatę, aby całkowicie zakryła zawartość słoika. Przykryj słoik pokrywką na górze, ale nie zamykaj go szczelnie.
Krok 7:
Pozostaw kapustę do marynowania w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Po określonym czasie usuwamy białą kapustę w marynacie do lodówki do przechowywania. A przed podaniem kapustę należy schłodzić, będzie smaczna i chrupiąca. Przez długi czas takiej przekąski nie można przechowywać, lepiej nie dłużej niż dwa dni.
Krok 8:
Marynowana kapusta doskonale uzupełni gorące mięso, przystawkę z ziemniaków, makaronu lub zbóż lub będzie działać jako niezależna przekąska do mocnych napojów. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g