marynowana kapusta z burakami i czosnkiem szybka

pyszna i zdrowa przekąska z białej kapusty! Sałatki i przekąski z białej kapusty są bardzo popularne, szczególnie wiosną, kiedy organizm ludzki doświadcza niedoboru witamin. Kapusta kiszona i marynowana jest bogata w witaminę C, której organizm człowieka szczególnie potrzebuje na wiosnę. Jednak takie przekąski wymagają dość długiego procesu gotowania. Ale istnieje szybki i łatwy sposób na przygotowanie marynowanej kapusty.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
28 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na marynowaną kapustę. Aby przekąska była szczególnie smaczna i aromatyczna, do jej przygotowania użyjemy buraków i czosnku. Oczyść główkę kapusty z górnych brudnych i suchych liści. Pokrój łodygę, pokrój główkę kapusty na kilka dużych kawałków o takiej wielkości, aby zmieściły się w trzylitrowym słoiku lub innym naczyniu, w którym kapusta będzie marynowana. Do marynowania nie można używać naczyń wykonanych z materiału utleniającego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie talerze lub małe kostki, które lubią bardziej. Po przygotowaniu przystawki i marynowaniu kapusty buraki można również podać do stołu wraz z kapustą, okazuje się również smaczne. A dzięki burakom kapusta nadal nabiera jasnego i pięknego koloru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek z folii, pokrój goździki na duże kawałki lub plastry. Nasiona kopru nadają kapuście specjalny aromat, można je zbierać jesienią na działce z przerośniętego kopru lub kupić w aptece lub sklepie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby kapusta po marynowaniu zyskała jeszcze przyjemną naturalną słodycz, możesz dodać marchewki do liczby składników. Marchewki myjemy, myjemy i kroimy w kółka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj marynatę do marynowania kapusty w szybki sposób. Wlej czystą przefiltrowaną wodę do rondla, dodaj cukier, sól, ziarna pieprzu, nasiona kopru, liść laurowy – odmierzoną ilość. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez około 10 minut. Zdejmij z ognia. Wlej ocet, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać wrzącą marynatę, aby całkowicie zakryła zawartość słoika. Przykryj słoik pokrywką na górze, ale nie zamykaj go szczelnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw kapustę do marynowania w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Po określonym czasie usuwamy białą kapustę w marynacie do lodówki do przechowywania. A przed podaniem kapustę należy schłodzić, będzie smaczna i chrupiąca. Przez długi czas takiej przekąski nie można przechowywać, lepiej nie dłużej niż dwa dni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Marynowana kapusta doskonale uzupełni gorące mięso, przystawkę z ziemniaków, makaronu lub zbóż lub będzie działać jako niezależna przekąska do mocnych napojów. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy