marynowana cukinia z miodem i czosnkiem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój cukinię wzdłuż cienkich długich wstążek, wziąłem obieraczkę do warzyw i po prostu ściąłem płatki.Włóż płatki do miski, posyp solą i pozostaw na 30 minut, możesz dłużej, aby sok wyszedł.
gdy cukinia stoi, przygotowujemy marynatę:
zmiażdż czosnek, drobno posiekaj koperek,dodaj ocet(możesz użyć wina) dodaj miód i olej roślinny, wszystko wymieszaj.
odcedź powstały sok z cukinii i delikatnie wyciśnij cukinię.Po zalaniu powstałą marynatą po 2-3 godzinach możesz jeść!!!
okazuje się bardzo smaczny i delikatny!
dla miłośników ostrzejszych, dodaj więcej czosnku.możesz spróbować różnych ziół, na przykład kolendry lub bazylii, pietruszki, która lubi))
smacznego!!!))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g