skład / składniki
metoda gotowania
każda gospodyni domowa ma swoje własne proporcje marynaty. Ponieważ marynata z kwasem cytrynowym jest najłagodniejsza, nie można włożyć dużo cukru.
więc zacznijmy.
1. Najpierw wybieramy małe ogórki-możesz, ale małe są smaczniejsze, najważniejsze jest to, że są świeże: mocne, elastyczne. Ale nadal moczymy je przez 3 godziny w zimnej wodzie, można to zmienić kilka razy, nie można tego zmienić. Jest to konieczne, aby powietrze wydostało się z owoców.
2. Sterylizujemy słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Gotuję pokrywki, a słoiki, wlewając trochę wody, wkładam do kuchenki mikrofalowej maksymalnie w tempie 3-4 minut na 1 litrowy słoik.
3. Opłucz ogórki, pozwól wodzie spłynąć, odetnij końcówki.
4. Na dnie każdego słoika kładziemy ząbki czosnku, przyprawy, chrzan i koperek, jeśli są, liście porzeczki. Możesz to wszystko zastąpić gotową suchą mieszanką do marynowania ogórków.
5. Ciasno układamy ogórki.
6. W międzyczasie zagotuj wodę i zalej słoiki wrzącą wodą, przykryj przygotowanymi pokrywkami, pozostaw na 5 minut.
7. Wlej wodę z powrotem do rondla i powtórz procedurę.
8. Spuszczając wodę po raz drugi, dodaj sól i cukier, gdy się zagotuje - kwas cytrynowy.
9. Wlej ogórki, aby marynata przepłynęła przez szyję, przekręć pokrywki.
10. Odwróć puszki do góry nogami i przykryj kilkoma ręcznikami. Po schłodzeniu sprzątamy, przechowuję w zwykłej szafce kuchennej przez całą zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g