ogórki kiszone bez octu

przepis na kiszone ogórki dla organizmu. Koniecznie zwijam takie ogórki, mój mąż nie może znieść octu i ogólnie radzę wszystkim, kwas cytrynowy jest uważany za łagodniejszy,chociaż nie należy nadużywać żadnego!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
20 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

każda gospodyni domowa ma swoje własne proporcje marynaty. Ponieważ marynata z kwasem cytrynowym jest najłagodniejsza, nie można włożyć dużo cukru.
więc zacznijmy.
1. Najpierw wybieramy małe ogórki-możesz, ale małe są smaczniejsze, najważniejsze jest to, że są świeże: mocne, elastyczne. Ale nadal moczymy je przez 3 godziny w zimnej wodzie, można to zmienić kilka razy, nie można tego zmienić. Jest to konieczne, aby powietrze wydostało się z owoców.
2. Sterylizujemy słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Gotuję pokrywki, a słoiki, wlewając trochę wody, wkładam do kuchenki mikrofalowej maksymalnie w tempie 3-4 minut na 1 litrowy słoik.
3. Opłucz ogórki, pozwól wodzie spłynąć, odetnij końcówki.
4. Na dnie każdego słoika kładziemy ząbki czosnku, przyprawy, chrzan i koperek, jeśli są, liście porzeczki. Możesz to wszystko zastąpić gotową suchą mieszanką do marynowania ogórków.
5. Ciasno układamy ogórki.
6. W międzyczasie zagotuj wodę i zalej słoiki wrzącą wodą, przykryj przygotowanymi pokrywkami, pozostaw na 5 minut.
7. Wlej wodę z powrotem do rondla i powtórz procedurę.
8. Spuszczając wodę po raz drugi, dodaj sól i cukier, gdy się zagotuje - kwas cytrynowy.
9. Wlej ogórki, aby marynata przepłynęła przez szyję, przekręć pokrywki.
10. Odwróć puszki do góry nogami i przykryj kilkoma ręcznikami. Po schłodzeniu sprzątamy, przechowuję w zwykłej szafce kuchennej przez całą zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy