marynowana ostra papryka na zimę

pikantna przekąska z ostrej papryki na zimę! Istnieje wiele przepisów na marynowane chili, każdy z nich jest interesujący na swój sposób. Jednym z najprostszych przepisów jest marynowana ostra papryka, która szybko przygotuje pyszną przekąskę, która ogrzeje zimowe wieczory.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
41 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować ostrą paprykę? Przygotuj składniki do przedmiotu obrabianego. Lepiej jest zrobić taką przekąskę w małych słoikach na zimę, aby po otwarciu nie stała przez długi czas.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Puszki o pojemności 0,5 litra myjemy sodą, na mokro kładziemy szyjką w dół na ruszcie, sterylizujemy w piekarniku w temperaturze około 150 stopni przez około 10 minut. Pokrywy gotujemy i suszymy. Możesz wysterylizować słoiki w inny wygodny sposób.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z ostrą papryką lepiej w gumowych rękawiczkach. Strąki pieprzu dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, suszymy na ręczniku papierowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj przyprawy i zioła do marynowania ostrej papryki: czosnek, liście chrzanu( możesz także korzeń), liście porzeczki, wiśnie, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, goździki, parasol koperkowy, w razie potrzeby zestaw można zmienić. Warzywa są dokładnie myte i suszone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Strąki pieprzu układamy w sterylnych słoikach, naprzemiennie z ziołami i przyprawami. Zalej zawartość słoików wrzącą wodą, ale lepiej wlać wrzącą wodę w małych porcjach, na przykład łyżką, aby słoiki nie pękły. Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, lepiej użyć specjalnej pokrywy z otworami, aby przyprawy i papryka nie wypadły ze słoika. Dodaj cukier i sól, zagotuj, wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wrzącą marynatę do pieprzu w słoikach do ramion słoików. Ponownie pozostaw na 5 minut pod pokrywką i spuść na patelnię. Włącz ogień, zagotuj marynatę, wlej ocet, wymieszaj. Wyłącz ogień. Wlej marynatę do pieprzu w słoikach. Zwijamy słoiki z pokrywkami i usuwamy pod ciepłym kocem, aż całkowicie ostygną w temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie usuwamy przedmiot do przechowywania na zimę w zimnej spiżarni lub lodówce. Smacznego!

ostra papryka jest również nazywana "palącą", "chili", występuje w kolorze czerwonym, zielonym, żółtym, pomarańczowym, a nawet czekoladowym i ma różne kształty. Istnieje wiele odmian pieprzu, wszystkie mają swoje własne cechy, ale łączy je jedno-palący smak, jednak w różnym stopniu.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy