skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować ostrą paprykę? Przygotuj składniki do przedmiotu obrabianego. Lepiej jest zrobić taką przekąskę w małych słoikach na zimę, aby po otwarciu nie stała przez długi czas.
Krok 2:
Puszki o pojemności 0,5 litra myjemy sodą, na mokro kładziemy szyjką w dół na ruszcie, sterylizujemy w piekarniku w temperaturze około 150 stopni przez około 10 minut. Pokrywy gotujemy i suszymy. Możesz wysterylizować słoiki w inny wygodny sposób.
Krok 3:
Z ostrą papryką lepiej w gumowych rękawiczkach. Strąki pieprzu dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, suszymy na ręczniku papierowym.
Krok 4:
Przygotuj przyprawy i zioła do marynowania ostrej papryki: czosnek, liście chrzanu( możesz także korzeń), liście porzeczki, wiśnie, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, goździki, parasol koperkowy, w razie potrzeby zestaw można zmienić. Warzywa są dokładnie myte i suszone.
Krok 5:
Strąki pieprzu układamy w sterylnych słoikach, naprzemiennie z ziołami i przyprawami. Zalej zawartość słoików wrzącą wodą, ale lepiej wlać wrzącą wodę w małych porcjach, na przykład łyżką, aby słoiki nie pękły. Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 5 minut.
Krok 6:
Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, lepiej użyć specjalnej pokrywy z otworami, aby przyprawy i papryka nie wypadły ze słoika. Dodaj cukier i sól, zagotuj, wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściły.
Krok 7:
Wlej wrzącą marynatę do pieprzu w słoikach do ramion słoików. Ponownie pozostaw na 5 minut pod pokrywką i spuść na patelnię. Włącz ogień, zagotuj marynatę, wlej ocet, wymieszaj. Wyłącz ogień. Wlej marynatę do pieprzu w słoikach. Zwijamy słoiki z pokrywkami i usuwamy pod ciepłym kocem, aż całkowicie ostygną w temperaturze pokojowej.
Krok 8:
Następnie usuwamy przedmiot do przechowywania na zimę w zimnej spiżarni lub lodówce. Smacznego!
ostra papryka jest również nazywana "palącą", "chili", występuje w kolorze czerwonym, zielonym, żółtym, pomarańczowym, a nawet czekoladowym i ma różne kształty. Istnieje wiele odmian pieprzu, wszystkie mają swoje własne cechy, ale łączy je jedno-palący smak, jednak w różnym stopniu.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g