kapusta z solą, cukrem, octem i marchewką marynowana

najszybsze przygotowanie marynowanej kapusty! Taka marynowana kapusta będzie gotowa w ciągu dosłownie trzech godzin po zalaniu jej marynatą. To przepis kulinarny z kuchni bułgarskiej, który niedawno poznałem. Kapusta okazuje się po prostu niezrównana - spróbuj!
nataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
62 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Często gotuję taką kapustę, więc pamiętam na pamięć, jak marynować kapustę z marchewką? Dzielę się prostym przepisem. Na początek bierzemy warzywa i inne produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cienko i pięknie posiekaj kapustę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj obraną marchewkę na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj kapustę z marchewką, ale w żadnym wypadku jej nie miażdż! Teraz dodajemy tutaj czosnek posiekany w wyciskarce do czosnku. Jeszcze raz wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podpalamy patelnię z zimną wodą, wlewamy tutaj cukier, sól, wkładamy liść laurowy i słodki groszek, wlewamy olej roślinny. Gdy płyn się zagotuje, dodaj ocet (5 lub 9 procent - do wyboru).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż kapustę z marchewką do słoików lub innego pojemnika z gorącą marynatą. Taka kapusta powinna być okresowo mieszana podczas marynowania. Dzieje się tak, jeśli chcesz, aby była gotowa w ciągu określonych trzech godzin. Ponadto kapustę można obracać w słoikach i jeść zimą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasze danie witaminowe jest gotowe!

istnieje wiele przepisów na marynowaną kapustę. Kiedyś próbowałem, jeśli nie wszystko, to na pewno większość z nich. A wszystko dlatego, że sam uprawiam kapustę w ogrodzie w kraju iw sezonie zbierania warzyw staram się znaleźć jej zastosowanie. Aby to zrobić, zwykle kwaszę go na różne sposoby na zimę, a także wkładam świeżą i Marinę do piwnicy później. Wszyscy moi krewni bardzo kochają moją kapustę, więc nie stagnuję. Uwielbiamy jeść to po prostu z cebulą i olejem roślinnym z jakimś daniem z ziemniaków, mięsa, ryb, grzybów itp. Często też ja i moja rodzina gotujemy pierogi z kiszoną kapustą-jedno z naszych ulubionych dań. Dodajemy go do barszczu, gotujemy kapuśniak i używamy go zgodnie z pełnym programem kulinarnym w różnych interpretacjach. Wybrałem ten przepis ze względu na jego szybkość i wynik. A jaka to zdrowa, marynowana kapusta-to na pewno! Jest bogaty w witaminy C, B6, a także pierwiastki śladowe, takie jak żelazo, potas, magnez, cynk. Ogólnie ma wiele zalet i bardzo mało kalorii!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy