skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Często gotuję taką kapustę, więc pamiętam na pamięć, jak marynować kapustę z marchewką? Dzielę się prostym przepisem. Na początek bierzemy warzywa i inne produkty zgodnie z listą.
Krok 2:
Cienko i pięknie posiekaj kapustę.
Krok 3:
Zetrzyj obraną marchewkę na grubej tarce.
Krok 4:
Wymieszaj kapustę z marchewką, ale w żadnym wypadku jej nie miażdż! Teraz dodajemy tutaj czosnek posiekany w wyciskarce do czosnku. Jeszcze raz wymieszaj.
Krok 5:
Podpalamy patelnię z zimną wodą, wlewamy tutaj cukier, sól, wkładamy liść laurowy i słodki groszek, wlewamy olej roślinny. Gdy płyn się zagotuje, dodaj ocet (5 lub 9 procent - do wyboru).
Krok 6:
Włóż kapustę z marchewką do słoików lub innego pojemnika z gorącą marynatą. Taka kapusta powinna być okresowo mieszana podczas marynowania. Dzieje się tak, jeśli chcesz, aby była gotowa w ciągu określonych trzech godzin. Ponadto kapustę można obracać w słoikach i jeść zimą.
Krok 7:
Nasze danie witaminowe jest gotowe!
istnieje wiele przepisów na marynowaną kapustę. Kiedyś próbowałem, jeśli nie wszystko, to na pewno większość z nich. A wszystko dlatego, że sam uprawiam kapustę w ogrodzie w kraju iw sezonie zbierania warzyw staram się znaleźć jej zastosowanie. Aby to zrobić, zwykle kwaszę go na różne sposoby na zimę, a także wkładam świeżą i Marinę do piwnicy później. Wszyscy moi krewni bardzo kochają moją kapustę, więc nie stagnuję. Uwielbiamy jeść to po prostu z cebulą i olejem roślinnym z jakimś daniem z ziemniaków, mięsa, ryb, grzybów itp. Często też ja i moja rodzina gotujemy pierogi z kiszoną kapustą-jedno z naszych ulubionych dań. Dodajemy go do barszczu, gotujemy kapuśniak i używamy go zgodnie z pełnym programem kulinarnym w różnych interpretacjach. Wybrałem ten przepis ze względu na jego szybkość i wynik. A jaka to zdrowa, marynowana kapusta-to na pewno! Jest bogaty w witaminy C, B6, a także pierwiastki śladowe, takie jak żelazo, potas, magnez, cynk. Ogólnie ma wiele zalet i bardzo mało kalorii!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g