skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić marynowane boczniaki instant? Przygotuj jedzenie. Ważne jest, aby przy zakupie grzybów zobaczyć ich okres przydatności do spożycia i stan. Zwykle wskazują trwałość 10 dni, ale lepiej jest wziąć świeże, maksymalnie do 3-4 dni przechowywania. Grzyby nie powinny być pomarszczone, bez plam i widocznych uszkodzeń, mieć przyjemny świeży zapach.
Krok 2:
Boczniak jest sztucznie uprawianym grzybem, więc zwykle jest czysty, przygotowanie nie zajmuje dużo wysiłku i czasu. Możesz natychmiast spłukać pęczek grzybów, ale wolę najpierw oddzielić grzyby. Wygodnie jest to zrobić z tyłu kiści, odcinając je ostrym nożem lub nożyczkami kuchennymi. Noga grzybów jest twarda i nie tak smaczna, więc odetnij ją bliżej kapelusza.
Krok 3:
Pokrojone grzyby delikatnie spłucz zimną bieżącą wodą, a następnie pozwól wodzie spłynąć, wygodniej jest to zrobić, wkładając je do durszlaka. Następnie pokrój duże grzyby na 2-3 segmenty, ale niezbyt drobno. Pozostaw małe i średnie grzyby w całości.
Krok 4:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Wlej czystą zimną wodę do dużego rondla, dodaj cukier i sól, groszek ziele angielskie i czarny pieprz, liść laurowy. Wrzuć ząbki czosnku zmiażdżone nożem i natychmiast wlej bezwonny olej roślinny i 9% ocet. Mieszając, zagotuj marynatę na małym ogniu.
Krok 5:
Wrzuć przygotowane grzyby do marynaty, ponownie zagotuj wodę. Następnie zmniejsz ciepło do minimum i gotuj boczniaki przez 8 minut. Nie przykrywaj patelni pokrywką. Na początku może wydawać się mało wody, ale grzyby nadal wydzielają płyn podczas gotowania. Jeśli utworzy się piana, usuń ją łyżką z dziurami.
Krok 6:
Po 8 minutach wyjmij patelnię z pieca i pozwól grzybom całkowicie ostygnąć w marynacie. Możesz więc gotować grzyby, ale gotuj je przez 5 minut.
Krok 7:
Przenieś schłodzone grzyby do słoika, zalej marynatą. W razie potrzeby możesz dodać cebulę pokrojoną w półpierścienie do grzybów. Grzyby można podawać natychmiast, ale lepiej przechowywać je w lodówce. Z tej ilości produktów uzyskuje się słoik o pojemności 0,5 litra.
Krok 8:
Przed użyciem pozwól marynacie spłynąć, dopraw grzyby olejem roślinnym, dodaj cebulę do smaku. Boczniaki są pikantne, mają bogaty marynowany smak z odrobiną słodyczy.
grzyby te są dodawane do ciast z przekąskami, bułek, tartaletek, wkładane do sałatek warstwowych z majonezem, używane do koreańskich sałatek i przekąsek.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g