skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kapustę marynowaną w słoiku? Przygotuj składniki do przygotowania. Kapusta nie jest konieczna do marynowania w sezonie żniwnym, kiedy wypuściła kwas mlekowy. Taką przekąskę można przygotować przez cały rok, zarówno na przyszłość, jak i na lunch lub kolację. Najważniejsze, że kapusta powinna być soczysta.
Krok 2:
Usuń górne liście główki kapusty, pokrój łodygę, pokrój kapustę na małe kawałki. Jeśli planujesz zrobić przedmiot na przyszłość na zimę, możesz go posiekać na robocie kuchennym lub innym rozdrabniaczu, okaże się to szybsze i łatwiejsze.
Krok 3:
Umyj, obierz i pokrój marchewki. Jeśli posiekasz białą kapustę na robocie kuchennym w paski, lepiej zetrzeć marchewki na koreańskiej tarce marchewkowej, aby warzywa były posiekane mniej więcej w ten sam sposób, okaże się nie tylko smaczne, ale także piękne.
Krok 4:
Puszki do zbioru, nawet jeśli nie są przygotowywane do przyszłego użytku na zimę, należy je wysterylizować w jeden z wygodnych sposobów. Opłucz pokrywki i zagotuj.
Krok 5:
Mocno ubij kapustę i marchewkę w słoikach, możesz zrobić kilka nakłuć widelcem, aby kapusta była gęstsza. Dodaj cukier i sól, wlej ocet. Oddzielnie zagotuj wodę i natychmiast wlej do słoika, aby całkowicie zakrył zawartość słoików, ale dotarł tylko do ich wieszaków.
Krok 6:
Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami, jeśli przedmiot jest wykonany na zimę i odwróć je do góry nogami, pozwól im całkowicie ostygnąć pod ciepłym kocem. Jeśli przedmiot zostanie natychmiast zjedzony, zamknij słoiki gęstymi nylonowymi pokrywkami. Pozostaw obrabiany przedmiot na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Następnie wyjmij słoiki z kapustą do przechowywania w lodówce. Jeśli kapusta jest marynowana do codziennego użytku, pozwól jej ostygnąć w lodówce i podawaj.
Krok 7:
Smacznego!
Wiele osób uwielbia przekąski ze świeżej białej kapusty. Istnieje wiele przepisów na takie potrawy i każdy może wybrać bardziej odpowiedni sposób i czas gotowania, a także smak. Jedną z prostych, ale nie mniej interesujących w smaku jest marynowana kapusta w słoiku. Przygotowanie takiego przedmiotu nie zajmuje dużo czasu, metoda jest bardzo prosta, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa, a wynik przekracza wszelkie oczekiwania, z reguły taka przekąska kończy się bardzo szybko i jest poszukiwana.
okres przydatności do spożycia kiszonej kapusty zależy bezpośrednio od temperatury otoczenia:
- w piwnicy i lodówce, pod warunkiem szczelności pojemnika i przestrzegania reżimu temperaturowego od 0 do +4 stopni, produkt pozostaje Zdatny do spożycia do 5-8 miesięcy;
- zamrożony przechowuje do roku (możesz przenieść gotową kiszoną kapustę do plastikowych torebek, szczelnie zamknąć, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca na zamrożenie solanki i włożyć do zamrażarki);
- w temperaturze pokojowej produkt zepsuje się w ciągu 3 dni;
- w temperaturze +10 stopni kapusta pozostanie nie dłużej niż 10-15 dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g