skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Koreańskie kalmary z marynowaną marchewką? Przygotuj odpowiednie składniki. Dobrze umyj marchewki, obierz. Obierz cebulę i umyj. Rozmrozić kalmary i zanurzyć na 30 sekund we wrzącej osolonej wodzie.
Krok 2:
Wyjmij kalmary z wody, osusz i pokrój w paski.
Krok 3:
Pokrój cebulę w cienkie pierścienie. Aby zapobiec łzawieniu oczu, okresowo zwilż nóż zimną wodą.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence. Podsmaż cebulę, dodając do niej nasiona sezamu, przez jedną minutę. Wyjmij patelnię z pieca. Wyjmij cebulę z sezamem, aby nie nabierać dużo oleju. Aby suszona kolendra ujawniła wszystkie swoje aromaty, możesz ją również dodać do opiekania. Nie zrobiłam tego.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce lub pokrój w paski. Im jest cieńszy i gładszy, tym lepiej. Możesz wziąć gotowe koreańskie marchewki.
Krok 6:
W misce połącz kalmary, marchewkę i cebulę. Dodaj cukier, sól, kolendrę i ocet. Wymieszać.
Krok 7:
Włóż kalmary z marchewką do lodówki do marynowania przez 4 godziny. Posyp gotową przekąskę posiekaną natką pietruszki i podawaj.
bardzo lubię takie kałamarnice. Ciągle kupowałem je w naszym sklepie. Teraz nie ma takiej potrzeby. Rzeczywiście, w domu takie kalmary są smaczniejsze i tańsze.
podczas gotowania kalmarów bardzo ważne jest, aby nie prześwietlać ich we wrzącej wodzie, w przeciwnym razie będą gumowate i bez smaku. Wystarczy zanurzyć tusze na 30 sekund we wrzącej wodzie. Dzięki temu pozostaną miękkie, elastyczne i będą w stanie wchłonąć marynatę.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g