kalmary Koreańskie z marynowaną marchewką

świetna przekąska na święta i dni powszednie! Koreańskie marynowane kalmary z marchewką są łatwe i proste w przygotowaniu. Okazuje się, że jest to bardzo smaczna sałatka odpowiednia do podania na świątecznym stole. Dobry przepis na pierwsze spotkanie z tym owocem morza! A dla drugiego i więcej!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 29 % 7 g
117 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Koreańskie kalmary z marynowaną marchewką? Przygotuj odpowiednie składniki. Dobrze umyj marchewki, obierz. Obierz cebulę i umyj. Rozmrozić kalmary i zanurzyć na 30 sekund we wrzącej osolonej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij kalmary z wody, osusz i pokrój w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w cienkie pierścienie. Aby zapobiec łzawieniu oczu, okresowo zwilż nóż zimną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence. Podsmaż cebulę, dodając do niej nasiona sezamu, przez jedną minutę. Wyjmij patelnię z pieca. Wyjmij cebulę z sezamem, aby nie nabierać dużo oleju. Aby suszona kolendra ujawniła wszystkie swoje aromaty, możesz ją również dodać do opiekania. Nie zrobiłam tego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce lub pokrój w paski. Im jest cieńszy i gładszy, tym lepiej. Możesz wziąć gotowe koreańskie marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz kalmary, marchewkę i cebulę. Dodaj cukier, sól, kolendrę i ocet. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż kalmary z marchewką do lodówki do marynowania przez 4 godziny. Posyp gotową przekąskę posiekaną natką pietruszki i podawaj.

bardzo lubię takie kałamarnice. Ciągle kupowałem je w naszym sklepie. Teraz nie ma takiej potrzeby. Rzeczywiście, w domu takie kalmary są smaczniejsze i tańsze.

podczas gotowania kalmarów bardzo ważne jest, aby nie prześwietlać ich we wrzącej wodzie, w przeciwnym razie będą gumowate i bez smaku. Wystarczy zanurzyć tusze na 30 sekund we wrzącej wodzie. Dzięki temu pozostaną miękkie, elastyczne i będą w stanie wchłonąć marynatę.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy