skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do marynowania wybiera się małe dynie, można wziąć trochę wyrośnięte, ale mocne, które można pokroić w piękne plasterki, które moim zdaniem okazują się jeszcze smaczniejsze. Małe owoce mają mleczną dojrzałość, niezupełnie wyraźną gęstość, więdną szybciej po wyjęciu z puszek. Znalazłem na rynku wielokolorowe dynie o wielkości do 10 cm do marynowania użyłem zwykłego zestawu przypraw: liść laurowy,
Krok 2:
Ząbki czosnku, liście czarnej porzeczki i wiśni, parasole koperkowe, ziarna pieprzu, do marynaty-sól, cukier i kwas cytrynowy. Squash został dobrze umyty gąbką i pokrojony w plasterki, usuwając miejsce na łodydze i na odwrocie, gdzie był kwiat: często zmoknie w tych warzywach i spowoduje zgniliznę.
Krok 3:
Słoiki należy wysterylizować, zagotować pokrywki. Na dnie sterylnego słoika umieść obrane ząbki czosnku (nie możesz usunąć dolnych łusek pokrywających, po prostu pokrój duże ząbki na pół), liście czarnej porzeczki i wiśni, groszek pieprzowy, miłośnicy pikantnych mogą dodać kawałek gorzkiej papryki, liść laurowy.
Krok 4:
Następnie musisz ułożyć plastry kabaczki tak ciasno, jak to możliwe - po pokrojeniu nie jest to trudne, wybierając twarze i umieszczając wygodniej.
Krok 5:
Połóż koperek na wierzchu w przestrzeni między owocami, zalej słoiki wrzącą wodą przez 5 minut. Squash ma gęstszą miąższ niż cukinia, więc możesz zrobić dwukrotne wypełnienie, aby były bardziej miękkie.
Krok 6:
Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, dodaj sól, cukier i kwas cytrynowy, ponownie zagotuj i wlej słoiki do góry z przelewem nad krawędzią, natychmiast zamknij.
Krok 7:
To wszystko! Nasz squash pozostanie wysłany pod futro, aż całkowicie ostygnie, a następnie wysłany do przechowywania w piwnicy lub podziemiach. Są doskonale przechowywane w połowach pokojowych do 1 roku. Może więcej, ale zaleca się przechowywanie większej ilości warzyw w puszkach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Patisson - 18 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g