szybko marynowany czosnek

apetyczny, pikantny, szybki i nie drogi! Marynowany czosnek będzie gotowy za kilka dni! To aromatyczna przekąska z minimalnego zestawu składników. Taki przepis umożliwia"recykling & quot; dużych zbiorów czosnku i zaopatrzenie się w chrupiące marynowane goździki przez całą zimę.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 15 g
70 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić marynowany czosnek? Przygotuj jedzenie. Wybierz czosnek z soczystymi, nieuszkodzonymi główkami. Podana ilość wody jest przybliżona, jej dokładna objętość będzie zależeć od tego, jak szczelnie słoik zostanie napełniony. Proporcje produktów podano dla półlitrowego słoika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż główki czosnku na ząbki i obierz je. Zalej oczyszczone goździki wrzącą wodą. Wygodnie będzie to zrobić, wkładając czosnek do durszlaka i wkładając go do zlewu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Słoik, w którym czosnek zostanie marynowany, dokładnie opłucz i zalej wrzącą wodą. Połóż liść laurowy i groszek ziela angielskiego na dnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij słoik ząbkami czosnku. Wlej sól, cukier granulowany na wierzch, wlej ocet. Następnie napełnij słoik wrzącą wodą do góry. Przykryj słoik pokrywką. Po całkowitym ostygnięciu pozostaw słoik w temperaturze pokojowej na jeden dzień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po dniu włóż słoik czosnku do lodówki. Możesz podać na stole po około 3 dniach.

bukiet gotowego marynowanego czosnku można znacznie "wzbogacić", dodając również inne przyprawy do smaku, na przykład chmiel-suneli lub ostrą ostrą paprykę.
czosnek na taką przekąskę nie jest zbyt młody, ale też niezbyt Stary. Wybierz złoty środek!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy