skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić marynowane chrupiące ogórki bez sterylizacji na zimę? Przygotuj składniki. Ilość przypraw jest wskazana na 1 litr wody. Zacznij od namoczenia ogórków, aby po marynowaniu były chrupiące i mocne. Dokładnie umyj ogórki, wielokrotnie zmieniając wodę, możesz nawet przetrzeć je gąbką, aby usunąć brud.
Krok 2:
Przenieś umyte ogórki do głębokiego pojemnika i zalej czystą zimną wodą. Pozostaw na kilka godzin, w tym czasie lepiej zmienić wodę. Następnie spuść wodę, ponownie opłucz ogórki, odetnij ich końcówki po obu stronach.
Krok 3:
Puszki, gdy ogórki są moczone, umyj i wysterylizuj w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, w dowolny wygodny i sprawdzony sposób. Umyj pokrywki i zagotuj.
Krok 4:
Do marynowania używam zestawu ziół i przypraw wymienionych w kompozycji. Ale możesz go zastąpić lub uzupełnić. Dokładnie umyj i wysusz warzywa.
Krok 5:
Napełnij sterylne słoiki ziołami, dodaj liść laurowy, ząbki czosnku i ziarna pieprzu, ułóż ogórki ciasno do siebie. Zagotuj wodę w czajniku i zalej wrzącą wodą zawartość słoików do wieszaków. Przykryj słoiki pokrywkami, odstaw na 10 minut.
Krok 6:
Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, dodaj cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia. Wlej 9% octu. Wyłącz ciepło pod patelnią.
Krok 7:
Zalej ogórki w słoikach gorącą marynatą. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Odwróć słoiki z ogórkami do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 8:
Przechowuj przedmiot w chłodnym miejscu. W zimowe dni marynowane ogórki doskonale uzupełniają posiłek w postaci przystawki lub stanowią doskonałą bazę do wielu potraw: sałatek, gorących lub zup. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
istnieje ogromna liczba różnych przepisów na marynowanie ogórków na zimę, z różnymi dodatkami, warzywami, przyprawami. Każda gospodyni ma swoją sprawdzoną, niezawodną i kochaną. Ale czasami chcesz poeksperymentować, uzyskać nowy i ciekawy smak półfabrykatów. Ciekawy i jednocześnie prosty przepis na marynowanie ogórków na zimę bez sterylizacji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g