marynowane chrupiące ogórki bez sterylizacji na zimę

Super łatwy i szybki sposób na najlepsze domowe przygotowanie! Marynowane chrupiące ogórki bez sterylizacji na zimę są tak proste w przygotowaniu, że można w ten sposób wirować warzywa na skalę przemysłową! Możesz wybrać zestaw przypraw i przypraw według własnego gustu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
13 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić marynowane chrupiące ogórki bez sterylizacji na zimę? Przygotuj składniki. Ilość przypraw jest wskazana na 1 litr wody. Zacznij od namoczenia ogórków, aby po marynowaniu były chrupiące i mocne. Dokładnie umyj ogórki, wielokrotnie zmieniając wodę, możesz nawet przetrzeć je gąbką, aby usunąć brud.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś umyte ogórki do głębokiego pojemnika i zalej czystą zimną wodą. Pozostaw na kilka godzin, w tym czasie lepiej zmienić wodę. Następnie spuść wodę, ponownie opłucz ogórki, odetnij ich końcówki po obu stronach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Puszki, gdy ogórki są moczone, umyj i wysterylizuj w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, w dowolny wygodny i sprawdzony sposób. Umyj pokrywki i zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do marynowania używam zestawu ziół i przypraw wymienionych w kompozycji. Ale możesz go zastąpić lub uzupełnić. Dokładnie umyj i wysusz warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij sterylne słoiki ziołami, dodaj liść laurowy, ząbki czosnku i ziarna pieprzu, ułóż ogórki ciasno do siebie. Zagotuj wodę w czajniku i zalej wrzącą wodą zawartość słoików do wieszaków. Przykryj słoiki pokrywkami, odstaw na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, dodaj cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia. Wlej 9% octu. Wyłącz ciepło pod patelnią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zalej ogórki w słoikach gorącą marynatą. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Odwróć słoiki z ogórkami do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przechowuj przedmiot w chłodnym miejscu. W zimowe dni marynowane ogórki doskonale uzupełniają posiłek w postaci przystawki lub stanowią doskonałą bazę do wielu potraw: sałatek, gorących lub zup. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

istnieje ogromna liczba różnych przepisów na marynowanie ogórków na zimę, z różnymi dodatkami, warzywami, przyprawami. Każda gospodyni ma swoją sprawdzoną, niezawodną i kochaną. Ale czasami chcesz poeksperymentować, uzyskać nowy i ciekawy smak półfabrykatów. Ciekawy i jednocześnie prosty przepis na marynowanie ogórków na zimę bez sterylizacji. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy