marynowana cukinia w plasterkach na zimę

bardzo smaczne, zdrowe, pikantne, aromatyczne, chrupiące! Marynowana cukinia w plasterkach na zimę bez sterylizacji jest przygotowywana w rzeczywistości z jednego składnika, do którego dodaje się przyprawy i wodę. Jest to bardzo wygodny i szybki sposób na zbieranie warzyw w szczycie sezonu-nie trzeba ich gotować, dusić ani smażyć!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
21 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować cukinię na zimę? Przygotuj żądane produkty zgodnie z listą. Wskazane jest, aby cukinia była młoda, gęsta, o cienkiej skórze. Zestaw przypraw można zmienić w zależności od preferencji. Ocet winny mam 6 procent, ale można go zastąpić 9 procent stołowym (kalkulator do przeliczenia ilości octu znajduje się na liście składników).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię dobrze umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki (o grubości 0,5-0,7 cm). Nie możesz usunąć skóry z młodych warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wysterylizuj szklane słoiki o odpowiedniej wielkości, połóż kilka ziaren pieprzu na dnie każdego z nich. Oddzielnie zagotuj pokrywki (jeśli są metalowe).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść również na dnie słoików: goździk, liść laurowy. Hatem napełnij pokrojoną cukinię do góry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać przygotowaną cukinię do słoików wrzącą wodą z przelewem i przykryć sterylnymi pokrywkami. Moczyć przez 3-5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spuść wodę ze słoików z cukinią na patelnię i dodaj do niej sól, cukier. Doprowadź marynatę do wrzenia, wyłącz kuchenkę i wlej ocet do marynaty. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej puste miejsca do słoików wrzącą marynatą. Wlej marynatę na wieszaki, aby w słoikach nie było wolnych miejsc.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Natychmiast Zakręć słoiki sterylnymi pokrywkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj słoiki ręcznikiem i pozostaw je tak, aż całkowicie ostygną. Możesz przykryć je grubym kocem z góry.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Cukinia na zimę gotowa! Przechowuj puste miejsca w chłodnym miejscu na żądanie. Po 2 tygodniach możesz spróbować.

cukinia przygotowana według proponowanego przepisu jest dobra jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych z mięsa, ryb, drobiu, a także jako składnik sałatek wykorzystujących ogórki kiszone. Cukinia jest delikatniejsza, słodycz przedmiotu obrabianego można regulować według własnego gustu, sól czasami nie jest w ogóle umieszczana w tym przepisie. Do marynowania lepiej jest wziąć małe owoce, jeśli są używane Duże, rdzeń jest cięty, a cukinia jest krojona w średniej wielkości kostkę lub plasterki.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy