skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować cukinię na zimę? Przygotuj żądane produkty zgodnie z listą. Wskazane jest, aby cukinia była młoda, gęsta, o cienkiej skórze. Zestaw przypraw można zmienić w zależności od preferencji. Ocet winny mam 6 procent, ale można go zastąpić 9 procent stołowym (kalkulator do przeliczenia ilości octu znajduje się na liście składników).
Krok 2:
Cukinię dobrze umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki (o grubości 0,5-0,7 cm). Nie możesz usunąć skóry z młodych warzyw.
Krok 3:
Wysterylizuj szklane słoiki o odpowiedniej wielkości, połóż kilka ziaren pieprzu na dnie każdego z nich. Oddzielnie zagotuj pokrywki (jeśli są metalowe).
Krok 4:
Umieść również na dnie słoików: goździk, liść laurowy. Hatem napełnij pokrojoną cukinię do góry.
Krok 5:
Wlać przygotowaną cukinię do słoików wrzącą wodą z przelewem i przykryć sterylnymi pokrywkami. Moczyć przez 3-5 minut.
Krok 6:
Spuść wodę ze słoików z cukinią na patelnię i dodaj do niej sól, cukier. Doprowadź marynatę do wrzenia, wyłącz kuchenkę i wlej ocet do marynaty. Wymieszać.
Krok 7:
Wlej puste miejsca do słoików wrzącą marynatą. Wlej marynatę na wieszaki, aby w słoikach nie było wolnych miejsc.
Krok 8:
Natychmiast Zakręć słoiki sterylnymi pokrywkami.
Krok 9:
Przykryj słoiki ręcznikiem i pozostaw je tak, aż całkowicie ostygną. Możesz przykryć je grubym kocem z góry.
Krok 10:
Cukinia na zimę gotowa! Przechowuj puste miejsca w chłodnym miejscu na żądanie. Po 2 tygodniach możesz spróbować.
cukinia przygotowana według proponowanego przepisu jest dobra jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych z mięsa, ryb, drobiu, a także jako składnik sałatek wykorzystujących ogórki kiszone. Cukinia jest delikatniejsza, słodycz przedmiotu obrabianego można regulować według własnego gustu, sól czasami nie jest w ogóle umieszczana w tym przepisie. Do marynowania lepiej jest wziąć małe owoce, jeśli są używane Duże, rdzeń jest cięty, a cukinia jest krojona w średniej wielkości kostkę lub plasterki.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g