skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować dziki czosnek na zimę? Każdy dziki czosnek nadaje się do marynowania, ale jeśli go kupisz, spróbuj wybrać z grubą i soczystą łodygą. Liście nie biorą udziału w tym przepisie, po prostu nie spiesz się, aby je wyrzucić, użyj do sałatki lub zamroź. Ocet 9%, Jeśli masz tylko esencję, rozcieńczyć w stosunku 1: 7 (części wody) lub użyć kalkulatora octu na stronie. Weź gruboziarnistą sól do solenia, bez jodu.
Krok 2:
Przygotuj słoiki. Opłucz je sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,5-0,7 L 9 minut, 1l - 15 minut, 2L-20. Dla mnie ta metoda sterylizacji jest najwygodniejsza, używam jej od wielu lat, nigdy nie zawiodłem. Możesz użyć innego: w kuchence mikrofalowej lub nad parą, jak kiedyś.
Krok 3:
Przygotuj dziki czosnek. Na zieleni zawsze mogą znajdować się resztki gleby, więc moczyć ją w chłodnej wodzie przez 15 minut. Użyj szerokiego naczynia, aby czosnek niedźwiedzi był całkowicie pokryty wodą. Następnie dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Oczyść łodygi z bordowej folii i po drodze posortuj, pozbywając się uszkodzonych. Takie łodygi nie powinny dostać się do przedmiotu obrabianego, mogą powodować fermentację i zepsuć produkt.
Krok 4:
Teraz odetnij środkową, mięsistą część łodygi, odcinając liście i część podstawową. Użyj całej powstałej łodygi, jeśli słoik jest wysoki lub pokrój go na mniejsze, koncentrując się na wielkości słoików. Umieść pokrojone łodygi w słoikach szczelnie poziomo lub lekko pod kątem, aby więcej weszło, a następnie nie było pustek.
Krok 5:
Przygotuj solankę. Jak zrobić solankę? Wlej 0,5 litra wody do rondla, dodaj ziarna kolendry, pieprz, kilka liści laurowych i cukier i sól. Zbierz łyżkę stołową z małym groszkiem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, aby uniknąć nadmiernego wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 6:
Wlej wrzącą solankę do słoików prawie do góry. W każdym słoiku równomiernie rozprowadź przyprawy i lavrushkę.
Krok 7:
Następnie wlej ocet, dodaj solankę do górnej części obramowania i zamknij słoiki sterylnymi pokrywkami. Solanka wystarcza na 2 słoiki po 0,5 litra. i pozostaje trochę. Wlej 2 łyżki do każdego słoika.L 9% octu. Ocet, cukier i sól są konserwantami, nie zmieniaj ich ilości i stężenia, aby fermentacja się nie rozpoczęła, w przeciwnym razie ryzykujesz utratę przedmiotu obrabianego.
Krok 8:
Teraz Odwróć słoiki na pokrywkę, aby sprawdzić uszczelnienie i przykryj czymś ciepłym. Pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie, a następnie odłóż do chłodnego miejsca do przechowywania. Taki przedmiot dojrzewa w ciągu miesiąca, jest przechowywany do roku, ale jest spożywany wcześniej. Podawane jako przystawka lub jako dodatek do dań z mięsa, ryb, ziemniaków. Służy do przygotowywania sałatek, sosów, zup. Nie gotowałem na zimę, więc nie odwróciłem słoików.
gotowy marynowany dziki czosnek ma charakterystyczny, lekki smak czosnku. Doskonale uzupełnia go Dyskretna ostrość pieprzu, pikantność kolendry i niewielki odcień koperku.
danie jest dość powszechne w miejscach, w których rośnie dziki czosnek. Ale może Ci się nie podobać ze względu na smak czosnku lub odwrotnie-doprowadzić do pełnej rozkoszy, wszystko zależy od twoich osobistych preferencji.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czeremcha - 35 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g